Sloveniji prijeti crni scenarij?

Radiosarajevo.ba
Sloveniji prijeti crni scenarij?

Drugi čovjek vladajuće koalicije slovenskog premijera Boruta Pahora upozorio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote da Sloveniji prijeti crni scenarij ako se vladajuće stranke ne dogovore kako naći izlaz iz krize, prenijeli su slovenski mediji.

 "Sloveniji je niz godina dobro išlo, ali se razvijala na pogrešnim premisama. Griješe oni koji misle da će se to vrijeme vratiti, te zato oklijevaju s promjenama. Vremena za oklijevanje nema, a još dvije godine praznog hoda u mandatu ove vlade mogu voditi u katastrofu i budućnost koja će biti vrlo crna", rekao je Golobič.
 
  Kao predsjednik koalicijske stranke Zares i ministar za visoko školstvo u vladi, Golobič se zauzeo za uklanjanje blokada koje, kako tvrdi, postoje i u samoj vladi kad je riječ o potrebi strukturnih reforma zbog podlijeganja populizmu ili napada opozicijskih stranaka na vladu.
 
  "Politika koja želi ostavljati lijepi dojam ili je opsjednuta anketama javnog mišljenja vodi u samouništenje, a to u vrijeme velike krize u kojoj smo zajedno s cijelom Europom može biti kobno", rekao je Golobič.
 
  Dodao je da je pogrešno protumačeno njegovo nastojanje da se blokade u vladajućoj koaliciji uklone kao nastojanje da se dođe do prijevremenih izbora, te da krizu ne bi mogla brzo riješiti niti nova vlada, kako obećšavaju stranke desnog centra, pa i bivši premijer Janez Janša.
 
  Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) pod istragom je parlamentarne komisije koja se bavi pozadinom financiranja njene kampanje pred izbore 2008., a Janšine najave kako će na slijedećim izborima osvojiti više od polovice mandata u novom parlamentu otkrivaju njegove "autoritarne ambicije", ustvrdio je Golobič.
 
  "Ideja da je u 21. stoljeću veću učinkovitost politike moguće postići preko vlasti jedne stranke i sistemom centralnog komandiranja otkriva autoritarne ambicije", rekao je Golobič, ali je kritičan i prema djelovanju stranaka u vladi.
 
  Golobič u vezi utjecaja premijera Pahora na koaliciju tvrdi da on ne samo što nije autoritaran političar nego ponekad nema pravog odlučujućeg utjecaja niti u vlastitoj stranci, što zemlju dovodi u situaciju "bezvlađa" jer se s reformama predugo čeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije