Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom - šta to znači za državljane BiH

3
Radiosarajevo.ba
Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom - šta to znači za državljane BiH
Foto: EPA-EFE / Slovenija

Granica između Slovenije i Hrvatske moći će da se pređe samo tamo gdje za to postoje označeni granični prijelazi, izjavio je direktor slovenačke Uprave policije Marko Gašperlin.

Govoreći o tome kako će funkcionisati granični prelazi između Slovenije i Hrvatske, rekao je da će građani EU moći normalno da pređu sve granične prelaze, dok će državljani trećih zemalja moći da pređu samo 14 prijelaza - 12 sa Hrvatskom i dva sa Mađarskom - i osam željezničkih prijelaza na kojima će biti selektivne policijske kontrole.

Šta ako pogriješite prijelaz?

Među tim prijelazima navode se Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja, te železnički Hodoš, Lendava i Dobova. Cijeli popis znat će se do sutra.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

"Ako se neko nađe na pogrešnom graničnom prijelazu, mi ćemo ga preusmjeriti. U suprotnom, policija ima mogućnost da izrekne upozorenje ili sankcije prema Zakonu o prelasku državne granice", pojasnio je Gašperlin.

Kako bi olakšali život ljudima s obje strane granice, opet će se aktivirati dozvole za slobodan prijelaz koje su nekad imali državljani obje zemlje koji žive uz granicu.

Poznato kada Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom

Poznato kada Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom

Kontrole minimum deset dana

Podsjetimo, slovenačka Vlada odlučila je danas da od subote uvodi kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom zbog "straha od terorizma". Mjere kontrole trajat će 10 dana, s mogućnošću da taj rok bude produžen.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je ranije danas da je riječ o privremenim mjerama koje uvodi već devet država članica EU.

"Schengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama", naveo je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije