Slovenija: Pahor ili Turk?

Radiosarajevo.ba
Slovenija: Pahor ili Turk?

Više od 3.300 birališta na kojima se glasa u drugom krugu na izborima za predsjednika države otvoreno je jutros od 7:00 sati u Sloveniji.

U prvom krugu izbora prije tri sedmice najviše glasova, 39,93 posto, dobio je bivši predsjednik vlade Borut Pahor, dosadašnji predsjednik Danilo Turk bio je drugi s 35,9 posto, dok je kandidat desnog centra Milan Zver s 24 posto glasova otpao.

Kampanja u sjeni protesta

Zadnja sedmica kampanje Pahora i Turka bila je donekle zasjenjena javnim protestima protiv vladajućih političkih i ekonomskih elita, koji su se odvijali u različitim slovenskim gradovima. Dvojica kandidata o tome su se različito izjašnjavali, kao i o odnosu prema vladi i njenoj odgovornosti za ekonomsku krizu i socijalno stanje u državi. Pahor, koji se želi profilirati kao političar centra, zagovarao strpljivost i pregovore vlade i opozicije kako bi se našao pravi recept za izlazak iz krize, upozoravajući na političku i društvenu krizu do koje može doći iduće godine ako se o reformama ne postigne politički konsenzus, javlja Fena.

Tuerk je pak proteste uzeo kao dokaz za svoju tezu da vlada svojom politikom štednje nije uspjela potaknuti oporavak jer se je kriza produbila, te da ne treba unaprijed isključiti alternativna rješenja, uključujući i tehničku vladu, čemu se Pahor protivi.

Ankete na strani Pahora

Predizborne ankete u posljednjoj sedmici pokazuju da je Pahor u znatnoj prednosti. Slovenski analitičari smatraju da će rezultat zavisiti i o tome koliko će birača izaći na izbore i hoće li se kao u prvom krugu ponoviti vrlo mala izlaznost, kad je na birališta došlo samo 47 posto birača, najmanje na bilo kojim izborima za predsjednika države ili na općim parlamentarnim izborima od stjecanja samostalnosti, prenosi Hina.   

U nedjelju u večernjim satima znat će se hoće li Pahoru poći za rukom postati predsjednikom države, nakon što je prije godinu na prijevremenim izborima izgubio mjesto predsjednika Vlade, ili će pak Turk, profesor međunarodnog prava i nekadašnji predstavnik Slovenije u UN, uprkos suprotnim izbornim prognozama dobiti još jedan petogodišnji mandat.

Slovenska televizija objavit će rezultate izlaznih anketa već u 19:00 sati, a koji sat kasnije bit će poznati i neslužbeni rezultati glasanja na svim biralištima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije