Slovenija nije glavna prepreka za ulazak Hrvatske u EU

Radiosarajevo.ba
Slovenija nije glavna prepreka za ulazak Hrvatske u EU

Šestomjesečna blokada pretpristupnih pregovora Hrvatske za ulazak u Evropsku uniju nije nastupila samo zbog slovenskog inzistiranju na dogovoru oko granice, nego i zbog problema s Haškim sudom, tvrde evropski diplomati.

"Slovenska blokada ne amnestira Hrvatsku od obveze na punu suradnju s Haaškim sudom, kao što niti to što je poglavlje o pravosuđu blokiralo nekoliko drugih država ne amnestira Sloveniju koja neopravdano blokira Hrvatsku u drugim poglavljima", rekao je jedan od evropskih diplomata, piše Jutarnji list.

Samo čudo može spasiti Rehnov plan

U Evropskoj uniji su jednako frustrirani slovenskim ponašanjem oko granice i odbijanjem prvotnog francuskog prijedloga pa sada i inzistiranjem na prepravkama u Rehnovom planu, kao i time što Hrvatska nije postigla potpunu suradnju s Haškom sudom. Ti problemi s Haškim sudom doveli su neke članice EU do toga da blokiraju pregovore u poglavlju o pravosuđu.

Diplomati vjeruju kako samo čudo može spasiti Rehnov prijedlog, a to čudo bi bio dogovor između Hrvatske i Slovenije oko sporazuma o granici. Nakon europskih izbora Rehn će, najvjerojatnije, samo izvijestiti EU o svojim naporima koji su propali te će se krenuti u traženje nekog drugog rješenja za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije