Slovenija: Katolička crkva u borbi protiv širenja svinjske gripe

Radiosarajevo.ba
Slovenija: Katolička crkva u borbi protiv širenja svinjske gripe


Slovenski su svećenici i vjernici katoličke vjeroispovjesti dobili uputak da do daljnjeg ne koriste blagoslovljenu vodu jer ista može biti izvor zaraze novom vrstom virusa gripe. Također, svećenicima je savjetovano da prilikom otajstva euharistije hostiju polažu vjernicima na dlan, a ne u usta.

Ova su dva razumljiva, no neobična naputka samo dio popisa od deset savjeta zdravstvenih institucija koje su slovenski biskupi prihvatili na prijedlog svog odbora zdravstvenu pastoralu.

Time će se pokušati ograničiti mogućnost širenja zaraze svinjskom gripom na vjerskim okupljanjima, pogotovo sada kada hladnije vrijeme pogoduje bržem razvoju virusa.

Također, svećenicima je savjetovano da tokom držanja ispovijedi od vjernika budu udaljeni najmanje metar, a ako je u pitanju bolestan vjernik predlaže se i nošenje higijenske maske.

Prijedlozi zahvaćaju i vjernike na slavlju svete mise. Preporučuje se suzdržavanje od rukovanja već je dovoljno pogledati se u oči i reći 'mir s tobom'. Savjetuje se više paziti na higijenu ruku te za kihanje i kašljanje koristiti jednokratne maramice.

Svećenstvu je i dalje dopušteno održavati vjerska okupljanja te hodočašća, no upućeni su na veći oprez. Međutim, preporučeno im je da rade "prevladavanju nepotrebanog straha" te da se spriječe bilo kakve "besmislene postupke i ponašanje" vezano uz infektivene bolesti.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije