Slovenija ide na referendum

Radiosarajevo.ba
Slovenija ide na referendum

"Slažete li se s provedbom Arbitražnog sporazuma o uređenju granice između Slovenije i Hrvatske koji je potpisan 4. studenoga u Stockholmu?" To je pitanje na koje će Slovenci vjerojatno odgovarati na predstojećem savjetodavnom referendumu, piše Index.hr.

Prije nego referendum bude raspisan, o arbitražnom sporazumu se mora izjasniti i slovenski ustavni sud. Nakon toga, građani će izaći na referendum, a tek nakon toga će slovenski parlament dobiti sporazum na ratifikaciju koja će teško biti završena prije idućeg proljeća.

Datum održavanja referenduma trebao bi biti poznat za nekoliko sedmica, a do tada će biti poznata i konačna formulacija referendumskog pitanja. Gore navedeno pitanje je, naime, prijedlog vlade Boruta Pahora, ali predsjednik Državnog zbora Pavel Gantar rekao je kako postoji mogućnost da se konačna formulacija pitanja ipak prepusti parlamentarcima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije