Slovenija dobila novu vladu Janeza Janše

Radiosarajevo.ba
Slovenija dobila novu vladu Janeza Janše

Slovenski parlament potvrdio je u petak većinom glasova novu vladu premijera Janeza Janše, koju podržava koalicija pet stranaka desnice i centra.
 
Za imenovanje nove vlade koju, uz Janšu, koji je vladu vodio i u mandatu od 2004. do 2008. godine, čini 12 ministara, glasovalo je 50 od 82 zastupnika koji su pristupili glasovanju, 10 ih je bilo protiv, dok su se ostali suzdržali, prenosi Fena.
 
U predstavljanju programa svoje vlade i završnom obraćanju pred glasovanje Janša je naglasio da Slovenija ove godine mora smanjiti javnu potrošnju za deset posto u odnosu na prošlogodišnji proračun jer se više ne može zaduživati te da su potrebne mjere financijske konsolidacije, zajedno sa stimuliranjem zapošljavanja, investicija i privlačenja stranih investicija, kako bi zemlja za dvije-tri godine izašla iz krize.

Kako je Janša postao premijer

Podsjetimo,  pobjednik vanrednih izbora u Sloveniji, održanih u decembru 2011 bio je Zoran Janković sa svojom strankom Pozitivna Slovenija. Međutim, Jankoviću nije uspjelo oformiti koaliciju zahvaljujući kojoj bi dobio dovoljan broj glasova za izbor mandatara slovenački vlade. Tako je otvorena mogućnost da mandatar vlade bude Janez Janša, izborni gubitnik, predsjednik Slovenske demokratske stranke, predstavnik desnog centra.

U javnosti su se iznosili mnogi argumenti protiv ovakvog rješenja, između ostalog i to da je u toku sudski proces protiv Janše, koji je optužen za korupciju za vrijeme svog bivšeg mandata. 

Mladina otvoreno protiv Janeza Janše

Nova vlada Slovenije, Foto: Delo.si

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije