Slovenija danas: Demonstracije u mnogim gradovima

Radiosarajevo.ba
Slovenija danas: Demonstracije u mnogim gradovima

U Ljubljani, Mariboru i drugim gradovima u Sloveniji za petak poslijepodne najavljene su 'sveslovenske' demonstracije pod parolom "Tražimo ostavku političke elite". Organizatori tvrde da demonstracije ne organizuje ni ljevica ni desnica, već građani koji Sloveniju smatraju svojim trajnim vlasništvom.

Antivladine demonstracije u Ljubljani trebalo bi da počnu u 15.00 sati na Kongresnom trgu, a u 16,30 na glavnom trgu u Mariboru. Samo u LJubljani očekuje se najmanje 10.000 demonstranata, a protesti su najavljeni i u Novoj Gorici, Ajdovščini i Ptuju.

Među osnovnim zahtjevima demonstranata bit će uspostava instrumenta građanskog nepovjerenja, reforma sudstva, brzo i učinkovito suđenje svima koji su do svog bogatstva došli na sporan način, te pljenidba nezakonito stečenog bogatstva. Smatra se, a bankari moraju preuzeti veću odgovornost za stanje na tržištu, te da građani moraju imati veći utjecaj na sastav državnog parlamenta. Zahtijeva se i formiranje ustavne komisije.

Organizatori su na društvenoj mreži Facebook upozorili da će na proteste vjerovatno doći i pojedinici koji žele da razbijaju i bacaju predmete, i istakli da takvi nisu predstavnici interesa demonstranata i da uništavaju zajedničku imovinu.

Demonstracije treba da budu bučne, ali mirne, istakli su organizatori i pozvali policiju da se pridruži demonstrantima i njihovom zahtjevu za pravednim društvom.

Vlada je izdvojila 600.000 eura za policiju koja će na demonstracijama voditi računa o redu i miru, a ministar unutrašnjih poslova Senko Pličanić je upozorio da će demonstranti materijalno odgovarati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije