Slovenija bira između tri predsjednička kandidata

Radiosarajevo.ba
Slovenija bira između tri predsjednička kandidata

Na slovenskim predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. novembra, za glasove birača borit će se tri kandidata, što je najmanji broj kandidatura za to mjesto od kako je Slovenija samostalna država, javljaju agencije.

Državna izborna komisija ove zemlje potvrdila je u četvrtak da su pravovaljene kandidature do roka koji je istekao u srijedu u ponoć predali sadašnji predsjednik Danilo Tuerk koji konkurira za još jedan petogodišnji mandat te bivši predsjednik vlade Borut Pahor i nekadašnji ministar obrazovanja Milan Zver.

Zadnji rok za eventualno povlačenje kandidata iz utrke je ponedjeljak 22. oktobra, nakon čega će izborna komisija žrijebom odlučiti redni broj kandidata na glasačkom listiću.

Kako piše Aljazeera, do sada je najviše službenih kandidata bilo na predsjedničkim izborima 2002. godine, kada je, među devet kandidata, pobjedu u drugom krugu izbora osigurao Janez Drnovšek.

Tuerk u prednosti

Najmanje kandidata, njih pet, bilo na zadnjim izborima 2007. godine. Tada je, također, u drugom krugu izbora sadašnji predsjednik Tuerk s dvije trećine osvojenih glasova bio bolji od kandidata desnog centra, nekadašnjeg predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Alojza Peterlea.

Dosadašnja predizborna ispitivanja daju prednost Tuerku, ali najavljuju da će za odluku biti potreban drugi krug izbora.

S druge strane, mnogi analitičari tvrde da je za najavu rezultata prerano i da će tek u predstojećim sučeljavanjima kandidata na televiziji blizu polovine još neodlučnih birača odlučiti kome dati glas, prenosi Aljazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije