Slovenci sljedeće sedmice ponovo na ulicama

Radiosarajevo.ba
Slovenci sljedeće sedmice ponovo na ulicama

Protesti u Sloveniji koji su obilježili decembar nastavljaju se sljedeće sedmice, najprije u ponedjeljak u Mariboru, a potom u petak u Ljubljani. Grupe sa Facebooka koje organizuju proteste rade na tekstu manifesta u kojem će objaviti svoje političke zahtjeve, javili su u četvrtak slovenački mediji.

Ovo nisu protesti nego opštenarodna pobuna

Centralni zahtjev demonstranata u Mariboru biće ostavka kompletne gradske vlasti, nakon što je pod pritiskom optužbi za korupciju i nepotizam krajem prošle godine odstupio gradonačelnik Franc Kangler.

Na ljubljanskom skupu trebao bi biti pročitan tekst političkog manifesta koji će demonstranti predati predsjedniku parlamenta Gregoru Virantu, objavio je ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Zahtjevi demonstranata u Ljubljani

U nacrtu manifesta, grupe sa Facebooka zahtijevaju ostavku vlade. Traže i imenovanje prelazne vlade koju bi vodila, kako pišu u zahtjevima, "osoba s moralnim integritetom", nakon čega bi se najkasnije u roku šest mjeseci održali novi izbori.

U nacrtu svoga manifesta demonstranti također zahtijevaju uspostavu društvenog sistema koji će garantovati "socijalnu i pravnu pravednost", te osigurati "jednake mogućnosti za sve građane".

Demonstranti zahtijevaju i korake koji će sankcionisati krivce za privatizaciju, te izborno zakonodavstvo i politički sistem koji će omogućiti veću ulogu neparlamentarnih stranaka i civilnog društva, s elementima direktne demokratije koja bi omogućavala i opoziv političara koji su iznevjerili birače.

Dubioza kolektiv i policajci s karanfilima na protestima u Ljubljani

Prema nacrtu manifesta, koji prenosi ljubljanski Dnevnik, od prelazne vlade koja bi vodila zemlju do novih izbora tražilo bi se da "odmah" prestane s "uništavajućom politikom" fiskalnih rezova i štednje, za koju nezadovoljni građani tvrde da ju provodi vlada provodi "pod diktatom evropske financijske elite".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije