Slovenci osnivaju FBI

Radiosarajevo.ba
Slovenci osnivaju FBI

Slovenske vlasti najavile su da će zbog porasta gospodarskog kriminala u Sloveniji osnovati nacionalni istražni ured nalik na američki Savezni istražni ured (FBI).

Kako javlja RTV Slovenije, nacionalni istražni ured bavio bi se najtežim oblicima kriminaliteta, a s radom bi trebao početi iduće godine. Nakon sastanka s ministricom unutarnjih poslova Katarinom Kresal, slovenski premijer Borut Pahor je rekao da "živimo u vremenu kada smo s razlogom osjetljivi na to da neki bogatstvo stječu na protupravan način".

Najava o osnivanju ureda očito znači da se slovenska vlada očito odriče od financijske policije s obzirom da će zadatak ureda biti vrlo zahtjevan. Naime od ureda se očekuje otkrivanje za 20 posto više kaznenih djela, podnošenje 80 posto više optužnica bez dopune istih u dvije godine te 30-postotno povećanje oduzimanja protupravno stečene imovine.

Samo prošle godine u Sloveniji je otkriveno 120 milijuna eura stečenih nezakonitim radnjama, a premijer Pahor kaže kako upravo taj podatak ukazuje na potrebu uspješniju borbu s gospodarskim kriminalitetom.

Slovenija zbog toga namjerava još ove godine provesti zakonske izmjene kako bi ured iduće godine mogao početi operativno djelovati, a Pahor ističe kako u tom pogledu ne dvoji o potpori parlamentarnih zastupnika u Državnom zboru Slovenije.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije