Slovenci odlučili: Minimalna penzija bit će 500 eura

Fena
Slovenci odlučili: Minimalna penzija bit će 500 eura
Pixabay / Koliko penziju mogu očekivati oni koji rade u Njemačkoj
Slovenski parlament je bez glasa protiv prihvatio izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će penzioneri s punim uvjetima za starosnu penziju imati zagarantovanu penziju od 500 eura.
Cilj je zakona osigurati da minimalne pune penzije budu barem tako visoke da siromašni penzioneri ne trebaju tražiti od države zaštitni dodatak.

To nije u suprotnosti s temeljnim načelima penzijskog i invalidskog osiguranja, rekla je obrazlažući prijedlog ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak.

Minimalnu penziju od 500 eura primalo bi, prema podacima vlade, oko 45.200 penzionera.

Prema podacima penzijskog osiguranja početkom godine mjesečnu penziju manju od 500 eura primalo je 98.200 penzionera, ali svi su oni penzionirani s punim radnim stažom i potrebnim godinama života.

Zakon je prihvaćen jednoglasno bez glasa protiv, unatoč tome što su vladin prijedlog opozicione stranke najprije ocjenjivale populističkim potezom namijenjenim privlačenju birača, u zadnjoj godini mandata sadašnje vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije