Slovenci, Makedonci i Srbi zajedno na omladinskoj radnoj akciji

Radiosarajevo.ba
Slovenci, Makedonci i Srbi zajedno na omladinskoj radnoj akciji

Omladinska radna akcija - ORA Kraljevo 2014 ponovo je, kao nekad u bivšoj SFRJ, okupila Slovence, Makedonce i Srbe u zajedničkoj misiji, združenoj pomoći u izgradnji ili u ovom slučaju, saniranju štete od poplava u Kraljevu.

Pod duhovitim sloganom ORA nije fora, pedeset mladih brigadira, od 18 do 30 godina, od kojih 20 iz Slovenije, 10 iz Makedonije i 20 iz Kraljeva i još nekih gradova Srbije, narednih deset dana, radiće na otklanjanju posljedica majskih poplava u okolini Kraljeva, javio je Tanjug.

U sklopu akcije uređivaće korita rijeke Ravanice i Gledićke rijeke, popravljati nekategorisane ceste u selima podno Gledićkih planina, i sanirati oštećenja na još desetak lokacija u Kraljevu i okolini.

Edin Kevrić (23) iz Maribora kaže da je prije dva mjeseca slušao od svojih kolega priče o spašavanju stanovništva u Kraljevu od poplava, i da je odmah odlučio svoje slobodno vrijeme provesti u tom gradu na radnoj akciji.

"Po zanimanju sam fizioterapeut i dobrovoljni sam vatrogasac. Kada sam čuo za ovu dobrovoljnu akciju, prijavio sam se. Došao sam pomoći, da svi zajedno sarađujemo", priča Edin.

Zoran Stevovski iz Ohrida, koji je imao priliku biti na Omladinskim radnim akcijama širom bivše SFRJ, priča da mu je to bilo najljepše iskustvo u životu pa se zato i prijavio za dolazak u Kraljevo poslije skoro četvrt vijeka.

"Predsjednik sam udruženja koje okuplja bivše akcijaše, ali i one mlađe, koji žele da učestvovati u ovoj našoj priči. Bio sam 12 puta na radnim akcijama, a počeo sam upravo u ovim krajevima, na Moravi, 1979. godine i to je trajalo do 1990. godine u Beogradu. Radili smo na nasipima Zapadne Morave i Rasine. Vratio sam se tamo gdje sam i počeo", kaže Stevovski.

Milici Voštić iz Kraljeva, inače volonterki Crvenog krsta, ovo je prva radna akcija.

"Nije prva dobrovoljna akcija, ali je radna. Sklopila su se lijepa druženja. Lijepo smo radili i sredili ovaj teren koji smo imali", kaže Milica za Tanjug.

Akcijaški dan započinje u 5:30, a završava se u 22 sata. Svi su osigurani i pružena im je zdravstvena zaštita. Obroke za akcijaše priprema Predškolska ustanova Olga Jovičić Rita, a alat i mehanizacija je posuđeni od javnih poduzeća.

Predviđeni su brojni kulturni i zabavni sadržaji, posjeta kraljevačkim kulturnim institucijama, kao i jednodnevni izlet do manastira Studenice.

Omladinska radna akcija se završava na Međunarodni dan mladih, 12. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije