Slovenci biraju između Boruta Pahora i Marjana Šareca

AA
Slovenci biraju između Boruta Pahora i Marjana Šareca
Foto: AA / Šarec i Pahor
Danas se u Sloveniji održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojim se natječu Borut Pahor i Marjan Šarec.

U prvom krugu održanom 22. oktobra kandidat Borut Pahor imao je 47,21 posto glasova, a Marjan Šarec 24,76 posto glasova među ukupno devet kandidata koji su se natjecali za funkciju predsjednika Slovenije. 

Ukupan broj birača sa pravom glasa je 1.716.039, a ovo su šesti predsjednički izbori od proglašenja nezavisnosti 1991. godine.

Predsjednik Republike Slovenije najviši je politički dužnosnik u Sloveniji, koji predstavlja Sloveniju i zapovijeda njenim odbrambenim snagama.

Aktuelni predsjednik je Pahor, a do sada su tu funkciju obavljali Milan Kučan (dva mandata), Janez Drnovšek i Danilo Turk.

Slovenija je 2004. godine postala punopravna članica NATO saveza i EU, područja eurozone, članica je Schengena, a 2010. godine je postala članica OECD te je članica brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Inače, Slovenija ima 2.064.836 stanovnika. Prema podacima Agencije za statistiku, Slovenija je država u kojoj bruto plaća iznosi 1.613,62, a neto plaća 1.051,73 eura. Evidentirana nezaposlenost u Sloveniji iznosi 6,4 posto, rast BDP-a 4,4 posto, a inflacija 1,4 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije