Slovenački sudac osuđen na zatvor zbog mita

Radiosarajevo.ba
Slovenački sudac osuđen na zatvor zbog mita

Celjski sudac Milko Škoberne osuđen je u ponedjeljak zbog zloupotreba položaja i primanja mita na pet i pol godina zatvora, javlja Hina.

Potvrdi li kaznu i viši sud, Škoberneu koji je trenutno u suspenziji bit će trajno oduzet i sudački mandat na koji se suci biraju doživotno, što bi bio prvi takav slučaj u Sloveniji.

Prema presudi, on će morati platiti i 20.000 eura novčane kazne, te vratiti 8.000 eura koje je primio kako bi vlasniku jednog noćnog lokala ukinuo pritvor i opozvao međunarodnu potjernicu koja je za njim bila raspisana.

Suca je prijavio vlasnik lokala koji mu je dao mito.

Državno odvjetništvo je za korumpiranog suca zahtijevalo višu kaznu, osam godina zatvora i 50.000 eura novčane globe. Sutkinja okružnog suda u Ljubljani presudu je izrekla u odsustvu kažnjenog suca koji je privremeno u inostranstvu i branio se sa slobode, te je prilikom izricanja presude naglasila da nije našla olakšavajuće okolnosti za osuđenog jer riječ o slučaju kojim je sudac Škoberne povrijedio ugled sudačkog poziva i povjerenje ljudi u pravosuđe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije