Slovenac (72) koji je susjedu pregazio avionom ostao bez pilotske licence

Radiosarajevo.ba
Slovenac (72) koji je susjedu pregazio avionom ostao bez pilotske licence
FOTO: Screenshot / Ilustracija

Oduševljenog letača 72-godišnjaka iz Ljubljane, koji je prije tri godine susjedu pregazio ultralakim sportskim avionom i teško je povrijedio okružni je sud u Ljubljani u utorak osudio na godinu dana zatvora uvjetno, uz dvogodišnji rok kušnje, te trajno oduzimanje dozvole za letenje.

72-godišnji Alojzij Šimenc je tokom suđenja je priznao krivnju i ispričao se oštećenoj ženi, te se nagodio s tužiteljstvom, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Kako navodi ljubljanski list „Dnevnik“, Šimenc je vlastitim ultralakim zrakoplovom 2016. pri pokušaju slijetanja na travnjak-improvizirano sletište skrenuo na obližnji makadam, gdje su se šetale dvije žene, od kojih je jedna njegova susjeda, te upravo potonju teško povrijedio.

Na sudu je izrazio žaljenje događajem koji ga je po njegovom priznanju jako pogodio, te rekao da je susjedi spreman ubuduće pomagati financijski i na druge načine.

Oštećenu je sud u vezi odštete uputio na pokretanje civilne tužbe, a osuđenom Šimencu naložio plaćanje sudskih troškova.

Nakon spomenutog nesretnog ateriranja i povređivanja susjede Ljubljančanin je i dalje letio svojim avionom, ali je prošle godine doživio novu nesreću u kojoj nije bio povrijeđen, ali je avion posve izgorio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije