Sloboda svuda: U Podgorici se održava Parada ponosa (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sloboda svuda: U Podgorici se održava Parada ponosa (FOTO)

Uz prisustvo velikog broja policajaca, više od stotinu učesnika treće Povorke ponosa "Montenegro Pride" nešto prije podneva krenulo je u šetnju ulicama Podgorice, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup, kojem prisustvuju predstavnici civilnog sektora i diplomatskog kora, kao i predstavnici pojedinih nivoa vlasti i političkih stranaka, zasad protiče mirno.

Učesnici nose zastave duginih boja, kao i transparente na kojima piše: "Volim majko jednu ženu, niko ne zna tajnu tu", "Pitaće te starost đe bi na Prajd", "Homofobija u svoja četiri zida", "Sloboda svuda".

Događaju prisustvuju, uz ostale, crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, kao i predstavnici političkih partija.

Povorka ponosa krenula je sa lokacije preko puta zgrade Skupštine Crne Gore, Bulevarom svetog Petra Cetinjskog, nakon čega će skrenuti desno u Ulicu Stanka Dragojevića i proći pored Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zgrade Vlade Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta. Šetnja će, kako je planirano, završiti na Trgu Republike.

Jake policijske snage od ranog jutra raspoređene su u centru Podgorice povodom centralnog godišnjeg okupljanja LGBTIQ zajednice. Većina ulica glavnog grada Crne Gore, koje vode prema centru, zatvorene su za saobraćaj od ranih jutarnjih časova. Na ulicama su pripadnici interventne i posebne jedinice policije, pod punom opremom.

Iz Uprave policije je saopšteno da će, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, snimati Povorku ponosa.

„Policijski službenici će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, prvenstveno preventivnog karaktera, na održavanju stabilnog javnog reda i mira, kako bi javno okupljanje proteklo u mirnoj atmosferi“, saopšteno je iz policije.

Današnja Povorka ponosa četvrta je koja se održava u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi 24. jula 2013. organizovao LGBT Forum Progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo učesnike, pri čemu je bilo dvadesetak povrijeđenih i uhapšenih. Druga je održana u Podgorici 20. oktobra iste godine, obezbjeđivalo je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti. Treća je 2. novembra 2014. održana u Podgorici pod sloganom „Tradicionalno ponosni“, završena je bez incidenata.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije