Šljivančaninu utrostručena kazna

Radiosarajevo.ba
Šljivančaninu utrostručena kazna

Haški tribunal danas je pravosnažno osudio oficira bivše ЈNA Veselina Šljivančanina na 17 godina zatvora, pooštrivši prvostepenu kaznu kojom je za pomaganje zločina nad hrvatskim zarobljenicima u Vukovaru 1991. bio osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina.

Žalbeno vijeće Tribunala je, usvojivši žalbu Tužilaštva, Šljivančanina (55) proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20. i 21. novembra 1991, preinačivši nalaz iz prvostepene presude.

Prvostepenom presudom, Šljivančanin je bio oslobođen po toj tački optužnice, a osuđen za pomaganje i podržavanje mučenja i okrutnog postupanja prema tim zarobljenicima.

Istovremeno, žalbeno vijeće Tribunala potvrdilo je prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora prvooptuženom Miletu Mrkšiću (61) za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima.

I Mrkšić i Šljivančanin osuđeni su za kršenje zakona i običaja ratovanja, a oslobođeni krivice po ostalim tačkama optužnice koji su im na teret stavljale progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, istrebljenje i ubistva kao zločine protiv čovječnosti.

U kritično vrijeme, pukovnik Mrkšić je bio komandant Prve gardijske brigade ЈNA, odnosno Operativne grupe Јug na vukovarskom ratištu, a major Šljivančanin brigadni oficir za bezbjednost.

Tokom rasprave o žalbama, krajem januara ove godine, branioci su tražili da Mrkšić i Šljivančanin budu oslobođeni, a tužioci da im kazne budu pooštrene.

Za Šljivančanina, zastupnici optužbe su zatražili kaznu od 30 godina zatvora.

U pritvoru Tribunala, Šljivančanin, koji je uhapšen u junu 2003. odslužio je, tokom pretprocesnog postupka i suđenja, 90 odsto prvostepene kazne od pet godina zatvora. Na privremenu slobodu, sa koje se vratio juče, pušten je u decembru 2007.

Mrkšić je u sudskom pritvoru od maja 2002. kada se dobrovoljno predao.

Prvostepeno suđenje vukovarskoj trojki je pred Tribunalom počelo 11. oktobra 2005., a završne riječi odbrane i optužbe održane su od 15. do 17. marta 2007.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije