Sljedbenici Ante Pavelića odlaze četnicima po iskustva

Radiosarajevo.ba
Sljedbenici Ante Pavelića odlaze četnicima po iskustva
Štovatelji Ante Pavelića iz „Hrvatskog uljudbenog pokreta“ (HUP), nezadovoljni odnosom hrvatskih vlasti, a posebno predsjednika Stjepana Mesića, spremaju se na put na Ravnu goru u Srbiji, gdje će obići spomenik četničkom vođi Draži Mihailoviću, piše srbijanski Alo!, a prenosi Jutarnji list.

Navodi se kako je ideja za posjetu došla nakon vijesti o potrazi za grobom Draže Mihajlovića u koju se uključila i službena Srbija.

Navodno bi hrvatski desničari s predsjednikom HUP-a Tomislavom Dragunom na čelu trebali otputovati u Srbiju kako bi na licu mjesta prikupili iskustva o rehabilitaciji ravnogorskog pokreta. Time bi u svoju domovinu Hrvatsku poslali upozorenje, jer sadašnje vlasti im ne daju "ni crnu košulju odjenuti“, piše Jutarnji.

Predsjednik HUP-a je za Alo! izjavio kako ne vidi ništa loše u tome da hupovci dođu u Srbiju kao susjedi, te da je došlo vrijeme da se Hrvati i Srbi, nakon što je rat završen, normalno ponašaju.

"Mislim da neprijateljstva nisu tolika koliko se ističu. Depopulacija i kod nas i kod vas je takva da sada imamo teritorija više nego što nam treba. Realno je da Srbija ima svoje interese u Podrinju, kao što mi imamo u zapadnoj Hercegovini i Cazinskoj krajini"



Dragun se žali na izuzetno negativan odnos predsjednika Mesića prema povijesnom nasljeđu NDH, a prema njegovom mišljenju, svaka strana koja je ratovala trebala bi imati svoje spomenike.

Stavovi srbijanske desnice razlikuju se po ovom pitanju: četnički vojvoda Rade Čubrilo ističe kako je izjednačavanje četnika i ustaša neprihvatljivo, jer je "Ante Pavelić bio terorist i diverzant, a general Mihailović legalni vojni ministar u jugoslavenskoj vladi.

Međutim, predsjednik Srpskog četničkog pokreta (SČP) vojvoda Miroslav - Čele Vuković kaže "Rat se vodio i stao. Možda trebamo sjesti i popričati. Ako dođu legalno, neka obilaze sve po svojoj dragoj volji, mi četnici smo civilizirani ljudi - u ratu dobrovoljci, u miru humanitarci"

Iz neslužbenih izvora, Jutarnji list saznaje da će s hrvatskom desničarskom delegacijom u posjetu Ravnoj gori otputovati i Ljubo Česić Rojs.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije