Slaba podrška REKOM-u u Sarajevu i Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Slaba podrška REKOM-u u Sarajevu i Hrvatskoj


Fond za humanitarno pravo, nevladina organizacija koju godinama vodi Nataša Kandić, nije istupio iz Koalicije za REKOM, koja okuplja više od 1.500 nevladinih organizacija u zemljama bivše Jugoslavije.

Propalo prikupljanje potpisa za REKOM

Istina, direktorica Fonda jeste istupila iz Koordinacijskog vijeća Koalicije, ali njena organizacija, kao jedna od najjačih u Srbiji, ostaje u Koaliciji.

Koalicija za REKOM planirala je do kraja juna skupiti milion potpisa građana u zemljama bivše Jugoslavije, a potpisi su trebali biti pritisak na vlade država da formiraju regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratovima iz devedesetih.

U kampanji je skupljeno tek pola od planiranog, 500.000 potpisa. Podršku REKOM-u dali su skoro svi relevantni političari u regiji, mnogi mediji i javne ličnosti.

Za crnogorsku Pobjedu, Kandić kaže da ni 500.000 potpisa ipak nije malo i dodaje da je ona ipak zadovoljna brojem potpisa.

„Podaci govore da smo u Crnoj Gori dobili veoma jaku podršku. Političku podršku, i to jaku, imamo također i u Srbiji, kao i na Kosovu. Neočekivani broj potpisa prikupili smo i u Banjaluci, što sve ukazuje na to da postoji potreba za regionalnim tijelom, ali da politička klima nije u svim državama jednako povoljna“, kazala je Kandić za Pobjedu.

Dodaje da je iznenađujuće mali broj potpisa skupljen u Sarajevu, ali Kandić to tumači lošom organizacijom prikupljanja potpisa.

Nekoliko velikih udruženja žrtava iz BiH, podsjetimo, usprotivilo se osnivanju REKOM-a, tvrdeći da je cilj te komisije izjednačavanje krivnje i relativizacija zločina.

Ni u Hrvatskoj inicijativa nije imala velikog uspjeha, a Kandić to tumači činjenicom da u Hrvatskoj postoji veliki otpor javnosti prema svemu što je regionalnog karaktera.

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo ipak naglašava da je pola miliona potpisa veliki uspjeh i da se nikada na ovim prostorima nije desilo da bilo ko ima podršku tolikog broja građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije