Skupština Srbije: Žestoka rasprava o osudi zločina u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Skupština Srbije: Žestoka rasprava o osudi zločina u Srebrenici

U Skupštini Srbije vodi se žestoka polemika o predloženoj Deklaraciji kojom se osuđuju zločini u Srebrenici. Rasprava produžena i večeras, prenosi B92.

Prijedlog Deklaracije podnijelo je 114 poslanika iz poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju, G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici iz Socijalističke partije Srbije.

Citiranjem bivse izraelske premijerke, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbijiu" Nada Kolundžija, obrazložila je motive donošenja Deklaracije o Srebrenici, za koju je rekla i da predstavlja neophodan korak ka demokratskom društvu.

“I ako dopustite samo da parafraziram Goldu Mair koja je rekla: ‘Oprostićemo im ono što su nama radili, ali mi ovde ne treba da oprostimo onima koji su to radili krijući se iza našeg nacionalnog imena", kazala je Kolundžija.

U odbrani teksta podršku je dobila od kolega iz vladajuće koalicije.

Jovanović: Ne treba šutjeti o genocidu

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović podsetio je da su Međunarodni sud pravde i Haški tribunal utvrdili da je na području Srebrenice izvršen genocid i da parlament Srbije o tome ne treba da šuti.

"Nema razloga da ćutimo, jer niko u svetu nije optužio srpski narod za genocid i niko nije rekao da je Srbija za genocid odgovorna", kazao je Jovanović, dodajući da je LPD želela drugačiju rezoluciju o Srebrenici, ali ona očigledno nije moguća zato što nema unutrašnjih snaga u društvu.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić smatra da Skupština Srbije usvajanjem deklaracije o zločinu u Srebrenici osuđuje "fabriku smrti" i ukazala da donošnje tog dokumenta mora da bude iskreno.

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da će poslanici te stranke glasati za Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Marković je rekao da će konsultacije o drugoj deklaraciji, o osudi zločina nad Srbima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije, početi prekosutra, i podsjetio da je donošenje te deklaracije bilo uslov da njegova stranka podrži osudu zločina u Srebrenici.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da narod ne čini zločine već pojedinci i da treba kazniti počinioce tih zločina.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić ocijenio je da predložena Deklaracija o Srebrenici stavlja žig na Srbiju, a ne na pojedince koji su počinili zločin 1995. godine.

Palalić je ocijenio da taj dokument deli žrtve građanskog rata u bivšoj Jugosalviji, svađa narode i "ne osuđuje zločine nad srpskim narodom, koji je najviše stradao".

SNS podnio svoj prijedlog deklaracije


Srpska napredna stranka podnijela je Skupštini Srbije deklaraciju o "osudi svih zločina učinjenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji i posebno zločina u Srebrenici."

U Deklaraciji je navedeno da Skupština Srbije "najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, kako zločine prema srpskom narodu tako i zločine koje su pripadnici srpskog naroda počinili nad pripadnicima drugih naroda."

Posebno se osuđuje zločin koji je izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine i naveden u presudi Međunarodnog suda pravde.

Narodna skupština Srbije izražava saučešće porodicama žrtava Srebrenice, imajući u vidu da je Međunarodni sud pravde utvrdio da su tadašnja vlast i međunarodna zajednica boljom saradnjom mogle da učine da se poslejdice ove tragedije izbjegnu ili znatno umanje, piše u prijedlogu SNS-a.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije