Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu
Foto: Tanjug

Skupština Srbije usvojila je sinoć, sa 192 glasa "za", Vladin prijedlog Odluke o mišljenju Međunarodnog Suda Pravde o leganosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Od prisutnih 220 poslanika, poslije dvanaestočasovne rasprave, 26 poslanika se izjasnilo protiv, a dva poslanika nisu glasala.

Za Vladin prijedlog su glasali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su protiv bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Vanredna sjednica Skupštine Srbije, sazvana na zahtjev Vlade Srbije, obilježena je žustrim polemikama o politici koju Vlada Srbije vodi prema Kosovu, kao i o efektima mišljenja koje je dao Međunarodni sud pravde.

Tadić: Nije vrijeme za veliki patriotizam, već za velika djela

Boris Tadić je rekao da bi konfrontacija lišila Srbiju mogućnosti da se bori za svoje nacionalne interese i Kosovo. Prema njegovim riječima, mišljenje Međunarodnog suda pravde proizvodi opasne konsekvence i omogućava da svaki akt secesije bilo koje neformalne grupe, bude shvaćen kao akt koji nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je naveo da takav akt može da proizvede nestabilnost i novi politički rasplet na Balkanu, Kavkazu, Latinskoj Americi i u Africi.

Tadić je Albancima na Kosovu poručio da Srbija brani svoje legitimne interese i da nikada više neće voditi rat na Kosovu, te dodao da Srbija hoće politikom mira da riješi problem Kosova i da nije vrijeme za veliki patriotizam, već za velika djela.

Naprednjaci amandmanom promenili naziv Rezolucije

Glasanju o odluci o Kosovu prethodilo je izjašnjavanje o amandmanima. Skupština je usvojila tri amandmana SNS, koje je prethodno prihvatila Vlada Srbije.

Srpska napredna stranka je podržala prijedlog odluke Vlade Srbije o nastavku politike prema Kosovu i Metohije, jer je Vlada Srbije prihvatila njihove amandmane, izjavio je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

"Naša tri amandmana čine ovaj dokument pravno valjanim", rekao je Nikolić.

Srpska napredna stranka je amandmanima tražili da se u dokumentu istakne da se on donosi imajući u vidu sadržaj mišljenje suda u Hagu i da naslov dokumenta bude "Odluka o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije