Skupština raspravlja o srpskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Skupština raspravlja o srpskom jeziku

Skupština Crne Gore počela je danas raspravu o izmjenama Zakona o općem obrazovanju, kojim je predviđeno da se nastava u školama, pored obaveznog crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku, kako je zahtijevala opozicija.

Opozicija smatra da je to samo prvi korak ka postizanju ravnopravnosti srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, navodeći da je potrebno da Vlada taj ravnopravan status razradi kroz podzakonske akte.

Opozicione stranke su, zbog toga, najavile da će tražiti odgađanje glasanja o izmjenama Zakona o općem obrazovanju, dok se ne okončaju pregovori vlasti i opozicije o jeziku i imenu nastavnog predmeta u školama.

Crnogorski premijer Igor Lukšić i opozicija održali su do sada četiri runde pregovora o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu, ali bez dogovora o tom pitanju.

Nastavak razgovora Lukšića i opozicije zakazan je za ponedjeljak, 5. septembra, a na stolu pregovora bit će prijedlog Pokreta za promjene da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost.

Opozicija je ranije odbila ponudu Lukšića da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost, dok premijer nije prihvatio opozicionu inicijativu da naziv nastavnog predmeta bude crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost.

Opozicija je podršku izbornom zakonu uslovila izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uslov Bruxellesa da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, javio je Tanjug.

Sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se razmatrati izborni zakon zakazana je za 6. septembar.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije