Skup u Ljubljani: 'Srebrenica je opomena cijelom čovječanstvu'

Radiosarajevo.ba
Skup u Ljubljani: 'Srebrenica je opomena cijelom čovječanstvu'

U organizaciji Instituta Abraham jučer je u Ljubljani povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici održan okrugli stol pod nazivom Srebrenica u očima Evropske unije, javlja Anadolu Agency.

Direktor Instituta Abraham Harun Bišić za AA je istakao kako je i ove godine, kao i prethodnih, održano predavanje o genocidu u Srebrenici i strahotama kroz koje su prošli Bošnjaci u julu 1995. godine.

"Kao i svake godine, tako smo i ove održali predavanje o genocidu u Srebrenici. Bio je to okrugli sto pod nazivom Srebrenica u očima Evropske unije. Gosti su bili mladi dr. Šemso Osmanović, svjedok genocida u Srebrenici i predavač na Univererzietu u Trstu, i nekadašnji izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin", rekao je Bišić.

Predavači su govorili o događajima koji su prethodili genocidu i sistemskom masakru više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine, kao i o ulozi međunarodne zajednice.

"Dr. Osmanović je govorio o samom događaju u julu 1995. godine dok je Kacin govorio manje-više o ulozi međunarodne zajednice. Gosti su imali mnogo pitanja tako da je i debata bila zanimljiva", istakao je Bišić dodajući kako je zaključak okruglog stola da je Srebrenica opomena i lekcija za cijelo čovječanstvo.

Na skupu je proučena Fatiha i održana minuta šutnje za žrtve genocida u Srebrenici, najvećeg genocida u Evropi nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije