Skoplje: Incidenti između Makedonaca i Albanaca

Radiosarajevo.ba
Skoplje: Incidenti između Makedonaca i Albanaca

Nakon što je prije nekoliko dana policajac makedonske nacionalnosti ubio dvojicu Albanaca u Gostivaru u svađi oko parking mjesta, rastu tenzije između dvije etničke skupine u Makedoniji.  Novi incidenti između Makedonaca i Albanaca u Skoplju, Tetovu i Prilepu dogodili su se u noći između subote i nedjelje, saopćila je makedonska policija. Do sada je u međuetničkim sukobima povrijeđeno najmanje 14 osoba, prenosi Blic.rs.

Policija je pojačala svoje prisustvo na ulicama makedonske prestonice, posebno na mjestima gdje se okupljaju mladi, kao što su šoping centri ili parkovi.

Povodom incidenata predsjednik države Đorđe Ivanov najavio je da će, ukoliko bude potrebno, sazvati Savjet za nacionalnu bezbjednost, dok je premijer Nikola Gruevski osudio incidente i apelovao na roditelje i nastavnike da utiču na mlade da se razumno ponašaju, a na političare da ne zloupotrebljavaju situaciju.

"Ono što zabrinjava je to što su u ove događaje uključeni mladi. Nadležne institucije preduzimaju sve mjere, ali svaki segment društva treba da ponese svoju odgovornost oko ovoga što se dešava, počev od porodice, preko škole i nevladinih organizacija, do medije", naglasio je Ivanov, prenosi Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije