Skoplje: Etnički sukob zbog ubistva maturanta (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Skoplje: Etnički sukob zbog ubistva maturanta (FOTO)

Više stotina mladih okupilo se jučer u naselju Gjorče Petrov u makedonskom glavnom gradu Skoplju kako bi protestirali zbog brutalnog ubojstva maturanta Angela Petkovskog kojeg je nožem ubio devetnaestogodišnji Albanac Naser E. nakon što mu je pokušao ukrasti bicikl.

Angel i njegov otac su krenuli za lopovima i sve se završilo ubistvom, a zatim i neredima.


FOTO: Jutarnji.hr

Iako je policija odmah uhapsila ubicu revoltirani građani nedugo nakon vijesti o ubojstvu izašli su na ulice, a u ponedjeljak je demolirano nekoliko objekata u vlasništvu etničkih Albanaca, piše Jutarnji list.

U utorak je ponovno bilo nereda. Nove proteste pokušala je zaustaviti interventna policija, koja je došla u velikom broju.


FOTO: Jutarnji.hr

Kako javlja Radio Slobodna Evropa , kasno navečer situacija se smirila, samo na određenim mjestima stoje policijska vozila, a o incidentima svjedoče razbijeni prozori na lokalnim prodavnicama, slastičarnama, spaljeni restorani i kontejneri.

Vlasnici nekih od radnji kod kojih je izazvana velika šteta kažu da je danas mirno, ali sa strahom pričaju o incidentima prethodne noći.


FOTO: Jutarnji.hr

„Javili su mi da se nešto događa, ali nisam mogao doći, bio je kaos. Htio sam doći s policijskom pratnjom da vidim što se događa, ali nisu mi garantirali sigurnost i nisam smio doći“, priča jedan vlasnik.

Mladi ubica maturanta policiji je od ranije poznat po kaznenim djelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije