Skoplje: Demonstracije okončane bez incidenata

Radiosarajevo.ba
Skoplje: Demonstracije okončane bez incidenata

Na stotine Albanaca danas su održali demonstracije u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, zbog navoda da se protiv makedonskih Albanaca vodi montirani politički proces, javlja Anadolu Agency (AA).

"Dok se mi protivimo odluci o doživotnoj zatvorskoj kazni zajedno sa građanima koji su na strani mira, ovi događaji samo pokazuju da su Albanci bespomoćni", rekao je jedan građanin, govoreći u ime demonstranata.

On je dodao da demonstranti nisu protiv makedonskog naroda, već su protiv državnih institucija i zalažu se za očuvanje osnovnih ljudskih prava. Govornik je podsjetio da su se ovakvi događaji dešavali i prije, a sa posljednjom situacijom makedonska vlada pokazuje negativnost i nepravdu prema Albancima.

Demonstranti traže da se osuđenici oslobode, proglase nevinim i da im se za pretrpjelu bol isplati odšteta. Oni traže i ostavke sudije i tužioca zbog zloupotrebe položaja, kao i ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, kao i oslobađanje demonstranata koji su uhapšeni u Skoplju i Tetovu.

Među ostalim zahtjevima demonstranata nalazi se i zahtjev da se albanske političke partije uključe u narod i da u međunarodnim procesima budu uključene kao faktor i da se cijene univerzalne vrijednosti.

Demonstracije su protekle uglavnom mirno, dok su pojedini novinari opet bili na meti demonstranata. Na mjestu gdje su održane demonstracije nakon džuma namaza zatvorene su radnje, a građani su upozoreni da danas ne napuštaju svoje domove.

Demonstracijama, koje su održane nakon džuma namaza, pridružili su se i načelnik opštine Struga Zijadin Sela, bivši poslanik Husni Šaćiri i poznati bokser albanskog porijekla Nuri Seferi, kao i veliki broj Makedonaca, Kosovara i Albanaca.

Saopšteno je i da će demonstracije biti nastavljene i sljedeće sedmice, nakon čega su se demonstranti mirno razišli.

Podsjećamo, u sudskom procesu naziva "Monstrum" šest Albanaca osuđeno je na doživotnu zatvorsku kaznu, zbog svirepog ubistva pet osoba u jezeru Smilkovci. Prošle subote u Skoplju su održane masovne demosntracije zbog ove odluke, kojima su prisustvovali Makedonci, Kosovari i Albanci i koje su nastavljene i drugih dana. Na demonstracijama u Skoplju povrijeđen je veliki broj policajaca, a više od 30 demonstranata je uhapšeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije