Skopje: Pronađen DNK ubica, ali...

Radiosarajevo.ba
Skopje: Pronađen DNK ubica, ali...

Makedonska policija uspjela je da izdvoji DNK počinilaca peterostrukog ubistva kod Skoplja, ali Makedonija nema široku bazu podataka, što dalje komplikuje istragu.

Od tih DNK možda i ne bude neke pretjerane koristi ako se ne pronađu osumnjičeni čiji bi se genetski materijal poklopio sa onim s mjesta zločina.

Policija, teoretski, može da sazna stotine detalja o porijeklu ubica, ali će njihov identitet ostati tajna sve dok ne uhapse osobe čiji će se DNK poklopiti sa nalazima prikupljenim kod Železarskog jezera i tamno-crvenog "opela".

DNK prikupljen tokom istrage ne poklapa se sa uzorcima pohranjenim u makedonskim bazama podataka, tako da će Skopje, prije ili kasnije, morati da zatraži pomoć okolnih država, u nadi da bi se u tamošnjim arhivama mogao nalaziti ključ za rješenje dvije sedmice duge misterije.

U Makedoniji se sve češće čuju mišljenja da je istraga, zapravo, zapala u ćorsokak, te da će policiji, ukoliko država uopšte ima namjeru da riješi taj slučaj, biti potrebna ozbiljna pomoć iz inostranstva. Najčešće pominjani potencijalni spasioci su agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Istražioce FBI-a, zasad, niko nije pozvao da dođu u Makedoniju, a vlasti u Skopju poručuju da ni saradnja sa okolnim državama nije dala opipljivije rezultate, što ostavlja silan prostor za spekulacije o motivima ubistava, koji se kreću od terorizma do organizovanog kriminala, piše B92.

Skopska TV rekonstruisala monstruozno ubistvo
Žrtve peterostrukog ubistva slučajno odabrane

Pored jezera našli tijela petorice mladića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije