Skandal o udžbeniku: Pogledajte kako je prikazan muški vanjski spolni organ, a kako ženski

5
Radiosarajevo.ba
Skandal o udžbeniku: Pogledajte kako je prikazan muški vanjski spolni organ, a kako ženski
Foto: Facebook / Ilustracija

Udžbenik iz Prirode za šesti razred osnovne škole, koji izdaje Školska knjiga, u lekciji o spolnim organima ljudi cjelovito opisuje muške spolne organe, navodeći penis kao vanjski dio spolnih organa, dok je kod opisa ženskih spolnih organa vulva potpuno prešućena, i na crtežu i u tekstu.

"Razlog je jasan. Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati ni crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, naučiti nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni te da 'žene imaju samo unutarnje spolne organe', kako je odgovorio moj sin", stoji u prijavi za diskriminaciju i mizoginiju koju je na adrese tri pravobranilištva - pučkom te onom za djecu i za ravnopravnost spolova - uputila prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

U udžbeniku iz prirode u šestom razredu kojem su autori jedan muškarac i šest žena, navodi Đurđević, stoji kako ženske spolne organe čine jajnici, jajovodi, maternica i rodnica, dok muške spolne organe čine dva sjemenika, dva sjemeno-voda, mokraćno-spolna cijev i spolni ud ili penis. Pri tome je, nastavlja, za spolni ud u radnoj svesci izričito navedeno da se radi o vanjskom organu muškog spolnog sistema, piše Jutarnji.

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

"Na slici 5.13 na stranici 79 udžbenika, na kojoj su nacrtani ženski spolni organi, na mjestu vulve je praznina. Vulva je izbrisana iz gradiva i negira se ne samo da je dio ženskog spolnog sistema i vanjski ženski spolni organ, već je i vizealno izbrisana. Riječ vagina se također ne spominje. Mogu samo zamisliti kako se osjećaju uplašene djevojčice gledajući dvije slike 'muške piše' u svoj svojoj veličanstvenosti, dok se pitaju 'a gdje je moja piša?'",  piše u prijavi prof. Đurđević te nastavlja kako je u šestom razredu mizoginija kroz prezir, ponižavanje i spolnu diskriminaciju djevojčica totalna i postavlja čvrste temelje za njihovu rodnu ulogu i buduću rodnu diskriminaciju i rodno nasilje.

"Radi se o teškom napadu na ljudsko dostojanstvo koji se provodi sustavno i institucionalizirano", zaključuje Đurđević.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da je danas popodne primila prijavu prof. Đurđevića te da će se o njoj očitovati čim je prouči. Sličnu poruku primili smo i iz Ureda pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter.

Udžbenik iz Prirode za šesti razred

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije