Skaka: Važno je da Beograd i Sarajevo imaju dobre odnose

AA
Skaka: Važno je da Beograd i Sarajevo imaju dobre odnose
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je danas u Beogradu da su stabilnost Bosne i Hercegovine i Srbije važni za cijeli region, kao i dobri odnosi njihovih glavnih gradova.

“Ovo je početak stvaranja dobrih odnosa između dva grada. Stabilnost dvije države, Bosne i Hercegovine i Srbije, je važna za čitav region, u tom smislu je važno i da dva glavna grada Sarajevo i Beograd imaju dobre odnose”, rekao je Skaka na konferenciji za novinare poslije sastanka sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

On je kazao da je sastanak bio kvalitetan i da je za njega glavna tema turizam i dogovor o promociji Beograda u Sarajevu i Sarajeva u Beogradu, ali i zajednički nastupi na međunarodnim sajmovima.

“Grad Sarajevo je regionalno prepoznat kao jako interesantna turistička destinacija i u tom smislu zajednički smo dogovorili promociju oba grada”, rekao je Skaka. 

On je rekao da je Sarajevo zainteresovano da bude domaćin Beogradskoj filharmoniji i da će to najverovatnije biti realizovano 9. maja, dok će, vjerovatno, i Sarajevska filharmonija gostovati u Beogradu. 

“Nadam se da ćemo naše odnose graditi na pogledu u budućnost”, rekao je Skaka.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je današnji sastanak dvojice gradonačelnika organizovan poslije mnogo godina i da su sa sarajevskim kolegom razgovarali o “velikom broju tema koje su od interesa za građane Beograda i Sarajeva”.

On je rekao da je Bosna i Hercegovina najvažniji vanjskotrgovinski partner Srbije.

“Naša razmjena je 1,5 milijardi eura, hoćemo da ona bude 1,6 milijardi, hoćemo da glavni gradovi budu pokretači i lokomotive daljeg razvoja i saradnje dve zemlje”, rekao je Mali.

On je kazao da je pozvao Skaku da bude gost Beogradskih investicionih dana narednog petka, kako bi i Sarajevo predstavilo svoje potencijale investitorima.

Mali je rekao da je cilj da u turizmu region nastupa zajedno i da privuče što više turista, prije svega iz Kine, navodeći da su razgovarali i o produženju linije Peking-Beograd do Sarajeva.

“Srbija i Bosna jesu i u budućnosti treba da budu faktori mira i stabilnosti u regionu, to ne može da se desi bez čvršće saradnje Sarajeva i Beograda”, zaključio je Mali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije