Sinoćnje izdanje 'Latinice' cenzurirano

Radiosarajevo.ba
Sinoćnje izdanje 'Latinice' cenzurirano

Kako se i špekuliralo prošle sedmice u hrvatskim medijima, sinoćnje izdanje popularne emisije „Latinica“ skraćeno je za dvadeset minuta. Iz emisije Denisa Latina izbačen je prilog o nepostojećem carinskom odjelu koji je Vlada Republike Hrvatske osnovala 2006. za kontrolu robe u Tvornici duhana Rovinj.

Podsjetimo, prilog nije ugledao svjetlo dana jer je upao u cenzorske škare v.d.-a Informativnog programa Renata Kunića koji je iz nepoznatog razloga najprije tražio drastično rezanje priloga, a potom i njegovo potpuno izbacivanje, piše T-portal.hr.

Nakon rasprave između Kunića i autora priloga Josipa Oreča, novinar, koji je u statusu honorarnog suradnika na HRT-u devet godina, od čega posljednje četiri u Latinici, dobiva instant otkaz.

Zašto je prilog izbačen nikad službeno nije objašnjeno. Iako smo Kunića zvali nekoliko puta i slali mu SMS-ove, slušalica s druge strane nije bila podignuta što i nije čudno budući v.d. prvog čovjeka Informativnog programa s novinarima izvan kuće ne komunicira.

„Nitko mi nije objasnio zašto je emisija bila kraća i zašto je prilog izbačen. Nažalost ja tu ne mogu ništa poduzeti. Mogu se nadati da se to u budućnosti neće događati“, kazao je kratko urednik i voditelj Latinice Denis Latin.

V.d. glavnog direktora HRT-a Josip Popovac kaže da u cijelu stvar nije temeljito upućen jer to i nije domena njegova posla, ali da misli da je pravni tim procijenio da bi kuća mogla dobiti milionsku tužbu od TDR-a.

Međutim, poznato je da je advokatski ured na čelu s Emilom Havkićem koji zastupa HRT u ovakvim stvarima dao zeleno svjetlo prilogu jer u njemu nije našao ništa sporno.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije