Sin ministra brutalno pretukao taksistu. Osuđen je, ali neće u zatvor

0
Radiosarajevo.ba
Sin ministra brutalno pretukao taksistu. Osuđen je, ali neće u zatvor
FOTO: Facebook / Snimak napada

Ante Botica, mladić koji je u aprilu 2019. godine brutalno prebio taksistu u Zagrebu, danas je nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Zagrebu.

No, iako je osuđen na 10 mjeseci zatvora, Botica neće u zatvoru provesti nijednog dana jer mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro pa će tako, postane li presuda pravomoćna, morati odraditi 600 sati društveno korisnog rada, javlja Jutarnji.

Brutalni napad Ante Botice, sina Križana Botice koji radi kao voditelj Odjela za opće poslove Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, snimljen je mobitelom, a snimak se ubrzo proširila društvenim mrežama.

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Napadnuti taksista je za Index je 2019. godine ispričao kako je došlo do napada.

"Za vrijeme vožnje je mladi gospodin bio agresivan prema putnicima na zadnjem sjedištu. On nije prijatelj s njima, to je nekakvo poznanstvo. Dolaskom na odredište, on je odbio izaći iz auta. Kako je odbio izaći iz auta, ja utipkavam broj 112 u telefon i pitam ga je li potrebno da zovem policiju da ga oni izvade iz auta. Nakon toga se njegova agresija, s putnice sa zadnjeg sjedišta, usmjerava na mene. U autu me već ulovio za grlo i tako to sve kreće. Uspio sam izaći iz auta, a on je nastavio s napadom", ispričao je taksista Indexu.

Nije se želio puno prisjećati onoga što je uslijedilo. Podivljali ga je mladić udarao, a nije prestao ni nakon što je taksist iz pištolja spalio hitac u zrak.

"Molim te nemoj, morat ću te ozlijediti", ponavljao je taksist mladiću kako se čuje na snimci, no ovaj ga je i dalje udarao.

Kada se napokon uspio vratiti u vozilo, mladić ga je nastavio udarati nogom.

Taksist je zadobio podljeve očiju, prijelom sinusa i očne šupljine s pomakom, niz krvarenja te prijelom nosnog nastavka gornje čeljusti.

Sud je u presudi Botici kao otežavajuću okolnost uzeo način počinjenja djela koji je, kako je rekla sutkinja, bio brutalan.

Kao otegotnu okolnost sud mu je uzeo u obzir način počinjenja djela koji je kod teških ozljeda, kaže sutkinja, uvijek brutalan.

"Nije bilo riječi o jednom udarcu koji je zadao oštećenom već o nizu udaraca te je ustrajao na udaranju kojom prilikom je pokazao upornost i kriminalnu volju. Sud nije mogao izostaviti ni cijelokupni kontekst događaja jer je oštećeni u jednom trenutku izvadio pištolj i zaprijetio oružjem. Takav način samoobrane je pretjeran za uređeno društvo u kojem živimo. Nismo na divljem zapadu, oštećeni je mogao zvati policiju i potražiti pomoć", rekla je sutkinja.

Olakšavajuća okolnost - bio je pijan

Sud je Botici našao i olakotne okolnosti.

"Kao olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne uzeto je u obzir okrivljenikovo priznanje djela, mladost, ranija neosuđivanost te činjenica da je bio pijan. Na mlade ljude može se utjecati mjerom rada za opće dobro", rekla je sutkinja.

Napadač krivnju pokušao svaliti na zlostavljanje u porodici.

"Svjesni ste da je to vaše postupanje bilo krajnje agresivno? Čime to možete opravdati?", upitala je sutkinja na prošlom ročištu Boticu, koji je krivnju za svoje neprimjereno ponašanje svalio na zlostavljanje kojem je svjedočio u porodici.

"Svjestan sam da sam postupao agresivno, a moja porodica kaže i da je to možda bila moja reakcija na fizičko zlostavljanje kojem sam svjedočio u krugu obitelji. Svi imamo svoje ožiljke i to se dogodilo. Ne mogu reći da nije. Bio sam u lošoj životnoj fazi. Iskreno se kajem i žao mi je. Imam namjeru drugačije živjeti dalje i pronaći novi posao nakon što sam prethodni izgubio jer sam imao ugovor na određeno koji mi nisu produžili", odgovorio je Ante Botica.

Sutkinju je potom zanimalo je li bio u kobno vrijeme pod utjecajem alkohola na što je pojasnio da je bio popio te večeri, ali smatra da alkohol nije bio glavni krivac za neprimjereno ponašanje.

"Cijelo vrijeme nisam mirno spavao. I ne, nisam gospodina pokušao kontaktirati kako ne bih ispao ulizica i da time pokušavam utjecati na sud. Zahvaljujem mu se i što nije pucao na mene. Imao je vatreno oružje i sve je eskaliralo kad mi ga je prislonio na glavu. A na snimkama se vidi da je pucao u zrak. A što se tiče porodičnih problema, nisam odlazio doktoru. No trenutno sam zadovoljan sa sobom", zaključio je Botica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije