Sin Balkanskog kasapina: Nekada je bio kralj duhana, a sada životari u Rusiji

Radiosarajevo.ba
Sin Balkanskog kasapina: Nekada je bio kralj duhana, a sada životari u Rusiji
PrtScr / Marko Milošević

Interpol je potjernicu za sinom Slobodana Miloševića, Markom, objavio 2007. godine zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnji u umiješanost krijumčarenja duhana od 1996. do 2001. godine.

Do nedavno ju je bilo moguće pronaći na stranicama Interpola, ali ne i posljednjih dana. No to ne znači da ona više ne vrijedi.

Potvrdila je to za Blic glasnogovornica Višeg suda Tatjana Tešić.

Slično se dogodilo i 2017. godine sa potjernicom protiv nedavno preminule Mirjane Marković, za koju se podaci također nisu mogli naći na stranicama Interpola.

Izvor Blica iz MUP-a kaže da postoji više takvih nevidljivih potjernica.

"Postoje vidljive i nevidljive potjernice. Ovih drugih je puno više, a to što se neke ne vide, ne znači da ne vrijede", kaže izvor.

Marko Milošević slavu je izgradio kao ozloglašeni simbol devedesetih.

Volio se hvaliti svojim bogatstvom, kojeg je, kako se pretpostavlja, stekao švercom cigareta.

Nakon 5. oktobra 2000. godine, izbornog poraza i velikih demonstracija protiv njegovog oca, Marko je pobjegao u Moskvu.

Tri godine nakon toga otišla je i Mirjana, a 2007. godine u Rusiji su dobili politički azil.

Zbog njihovog bjekstva u Rusiji krivični postupak za šverc cigareta je u prekidu. Istraga se vodi pred posebnim odjelom Višeg suda u Beogradu.

"Istraga je u prekidu dok osoba ne bude dostupna sudu. To ne znači da je završena, samo je u prekidu", naglašava Tešić.

Odgovor na pitanje zašto je potjernica za Markom Miloševićem nevidljiva na stranicama Interpola Blic je potražio i od srbijanskog Ministarstva untrašnjih poslova.

"Odluku koje će potjernice biti vidljive na Interpolovim stranicama ne donosi Ministarstvo untrašnjih poslova Republike Srbije, već nadležna komisija u centrali Interpola u Lyonu. Ova komisija u skladu sa svojim kriterijima, koji se povremeno mijenjaju, donosi odluku o vidljivosti potjernica. Nadležni su i za ažuriranje tih podataka na stranicama Interpola. Najveći dio potjernica koje se nalaze u sistemu Interpola nije vidljiv na službenim stranicama, no to na nikakav način ne utječe na njihovu valjanost", kažu u MUP-u.

Čim se vrati u Srbiju mladi Milošević bit će uhapšen, upravo iz tog razloga nije bio na sahrani svoje majke Mirjane prošlog vikenda u Požarevcu.

U javnosti se nije pojavljivao 13 godina, ali unatoč onoj staroj daleko od očiju daleko od srca, njegovo nasilničko i bahato ponašanje nije se zaboravilo.

Tokom 90-ih nije bio zadovoljan položajem u Beogradu pa se preselio u Požarevac, i sprijateljio sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Nazivali su ga i kraljem šverca cigareta. Kupio je kuću od 350 kvadrata, a njegov otac, tadašnji predsjednik države, nevješto je pokušavao opravdati život na visokoj nozi svog nasljednika.

U Srbiji se tako i danas pamti njegova izjava kako je Marko bio vrijedan i "nosio gajbice".

Njegovo vrijedno ime kasnije se pojavilo u policijskoj akciji Mreža, koja se vodila protiv organizirane grupe švercera cigareta.

Po policijskim podacima sumnja se da je uzimao postotak od drugih državnih grupa koje su švercale cigarete, a da mu je u tome pomagao, čuvao leđa i bio podrška, i cijeli državni vrh.

Da su očeve izjave o gajbici bile samo prazne riječi dokazuje i izjava tadašnjeg direktora Carine, Mihajla Kertesa.

On je rekao kako je bio dovoljan samo jedan poziv njegove majke Mirjane da se na granici propuste kamioni sa švercanim cigaretama.

Službeno je Marko bio vlasnik diskoteke Madona i Bambilend u Požarevcu, otvorene 1999. godine tokom NATO bombardovanja Srbije.

Bilo je to zajedničko ulaganje koncerna Bambi i njegove firme. Zemlju za Bambilend porodici Milošević poklonio je grad Požarevac

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije