Šifrirane poruke Šarićevih dilera: Mala djevojčica je došla velikim autom

Radiosarajevo.ba
Šifrirane poruke Šarićevih dilera: Mala djevojčica je došla velikim autom

Tužiteljstvo za organizirani kriminal predstavilo je danas, u nastavku suđenja Darku Šariću i pripadnicima njegove kriminalne grupe, šifrirane SMS poruke koje se tiču prebacivanja kokaina koji je zaplijenjen u Urugvaju 15. rujna 2009. godine u tijeku akcije Balkanski ratnik, dok su se optuženi bavili osporavanjem iskaza svjedoka Draška Vukovića koji je ranije tumačio smisao tih poruka.

Kako javlja Fena, ti dokazi su u Specijalnom sudu dobiveni vještačenjem mobilnih telefona zaplijenjenih kod optuženog Željka Vujanovića, brata od tetke Darka Šarića.

Tako probleme s prebacivanjem droge s jahte Anastazija Martinčića, koji je prethodne noći ostao bez pomoćnog čamca tokom oluje, poruka opisuje: "Mala djevojčica je došla velikim autom, kasnila je četiri sata. Probudila mi je sve komšije. Mala je idiot, ali mi se sviđa. Pokušat ću da je smirim"

Tu poruku je prema riječima tužitelja Saše Ivanića, poslao Nikola Pavlović koji je ranije sklopio sporazum s tužiteljstvom o priznanju krivnje.

Slijedeća poruka glasi: "Kurva se sad javila. I mali je otkačio. Rekla je da je šlepala mali auto velikim. I mali je negdje otišao nije vidjela gdje... Veliki ne može da dođe jer će da probudi komšije".

Probleme s prebacivanjem droge opisuje poruka: "Kaže Jorgos (koji je prema tužiteljstvu optuženi Miloš Cajić) ako nema drugog načina, neka dođe veliki, ali to povećava vjerovatnost da je vidi komšiluk".

Tužitelj je ukazao da te poruke, mahom poslane 14. rujna 2009. godine, pokazuju da je Vujanović imao ovlaštenja da daje uputstva, a ne samo, kako je jučer tvrdio, da poruke prenosi.

On je istaknuo da sve ove poruke potvrđuju da je prvi pokušaj prebacivanja droge s jahte Anastazija Martinčića propao, jer je Martinčić prišao previše blizu prekookeanskom brodu.        

Poruka koja prema stavu tužitelja, Darka Šarića povezuje s kokainom zaplijenjenim u Urugvaju, nađena je u telefonu Željka Vujanovića, a poslao ju je Goran Soković (drugooptuženi koji je u bijegu) glasi: "Da probamo opet, ako se Zoki slaže. Tužiteljstvo smatra da je Zoki Šarićev pseudonim.

Odvjetnik Marko Kljajević, koji brani Sokovića, osporio je tužitelju pravo da tumači poruke jer kako je naveo, za to nema verificirano znanje lingviste. On smatra da se poruke odnose na bludničenje, a ne na pretovar više od dvije tone kokaina, kako smatra tužiteljstvo.

Optuženi Miloš Cajić, Željko Vujanović i Boban Stojiljković osporavali su tumačenje poruka i opise događaja koje je dao Draško Vuković (koji je ranije svjedočio bez prisustva javnosti).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije