Sibriski anticiklon i temperatura od -20 stepeni: Pred nama su tri hladna talasa

0
Radiosarajevo.ba
Sibriski anticiklon i temperatura od -20 stepeni: Pred nama su tri hladna talasa
Foto: EPA - EFE / Snijeg u Sarajevu 2012. godine

U novogodišnjoj noći neće biti padavina i temperatura će biti u plusu od tri do sedam stepeni Celzijusa, najavio je Ivan Ristić, meteorolog iz Srbije, čije su trenutne prognoze veoma cijene u Bosni i Hercegovini i cijelom Zapadnom Balkanu.

"Za novogodišnju noć prema današnjim prognozama neće biti padavina, temperatura od tri do sedam stepeni Celzijusovih, te dodao:

Narednih dana zadržava se i dalje proljetno vrijeme, u predjelima bez magle temperatura između 10 i 15 stepeni Celzijusovih, prva kiša stiže u utorak, 2. januara. Zahlađenje stiže tek oko Božića, 7. januara",  napisao je Ivan Ristić na svom Facebook profilu.

Obilježena 22. godišnjica članstva BiH u Vijeću Evrope: Visoki gosti prisustvovali konferenciji

Obilježena 22. godišnjica članstva BiH u Vijeću Evrope: Visoki gosti prisustvovali konferenciji

Kako je Ristić ranije rekao, ove zime nam predstoje tri hladna perioda koji će donijeti zahlađenje i snijeg Evropi, ali i Balkanu.

"Prvi hladniji period počet će već oko Božića i potrajat će oko 20 dana, tako da će dobar dio januara biti pravi zimski sa dosta snijega. To će ujedno biti i najhladniji dio godine. U danima sa snježnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umjeren mraz od -10°C do -5°C na visoravnima jak mraz i do -20°C. Maksimalna temperatura oko 0°C. Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara slijedi porast temperatura i topljenje snježnog pokrivača u nižim ali i planinskim predjelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegdje slab mraz, dok će najviše dnevne temperature biti između 10°C i 15°C u toplijem periodu duvat će slab i umjeren južni vjetar, kazao je Ristić.

Prema njegovim riječima, sljedeći, drugi hladniji period počet će oko 10. februara i on će trajati kraće od 7 do 10 dana, ali će donijeti također puno snega i formiranje snježnog pokrivača.

"Treći i posljednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha bit će u prvoj dekadi marta. U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu. Topliji periodi će biti sve topliji, tako da u martu najviša dnevna temperatura može preći 20°C.

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: 'Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana'

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: 'Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana'

Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od prosjeka, imat ćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snijegom i mrazom, to jest niskim temperaturama"", dodao je Ristić.

Kako navodi, bit će i dosta padavina u hladnijim periodima uglavnom u obliku snijega i oko 20 dana sa snježnim pokrivačem u nižim predjelima. Zime koje smo imali u prošlom stoljeću imale su prosječno 30 dana sa snježnim pokrivačem, tako da je ovogodišnji broj nešto manji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije