Advokat o čudnim situacijama oko slučaja male Danke: Kritikovao policiju

2
Radiosarajevo.ba
Advokat o čudnim situacijama oko slučaja male Danke: Kritikovao policiju
Foto: Telegraf / Danka Ilić

Prvi rezultati DNA vještačenja službenog automobila koji su vozili osumnjičeni za ubojstvo malene Danke Ilić u Srbiji, Dejan Dragijević i Srđan Janković, pokazali su da bioloških tragova djevojčice u vozilu nema.

To je suprotno ranijim informacijama koje su nadležni puštali u javnost.

Nakon što je u srijedu Više javno tužilaštvo u Zaječaru potvrdilo da su stigli rezultati, počele su stizati i kritike koje propitkuju rad policije. 

New York Times: Otkriven uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik

New York Times: Otkriven uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik

Advokat smatra da bi se trebala pokrenuti unutarnja kontrola u policiji.
Advokat Marko Pantić smatra da je cijeli slučaj na klimavim nogama te da u policiji treba pokrenuti unutrašnju kontrolu

"Prva informacija o tome došla je upravo iz policije. Ako dodamo uz to i priopćenje policije da je jedan od svjedoka umro u stanici prirodnom smrću i rezultata vještačenja iz Beograda koje je pokazalo da je bila u pitanju nasilna smrt ovo bi moralo izazvati ozbiljne postupke unutrašnje kontrole rada policije, a vjerujem da bi i zaječarsko Tužilaštvo trebalo da se pozabavi time.

Sve ovo jako loše utječe na reputaciju policije i doprinosi još većem urušavanju povjerenja u institucije koje je je, i ovako, nažalost, na jako niskom nivou", rekao je advokat.

"Težak skandal"

Oprečne informacije tokom istrage te pretraga terena koja nije rezultirala pronalaženjem tijela djevojčice, izazvale su kritike na račun srpske policije.

"Težak skandal. Puštanje lažne vijesti o nalazu DNA male Danke, iznuđivanje priznanja, smrt osumnjičenog tokom saslušanja… Otvara se pitanje konstruira li policija zločin te nasumično nalazi počinitelje zbog prikupljanja lovorika kada ne može riješiti slučaj. Gdje je tužilaštvo?", objavio je na X-u advokat Vladimir Todorić.

Kriminalist: Kako je moguće da prvo vještačenje pokaže da ima tragova, a drugo da nema?
Kriminalist Dobrivoje Radovanović kaže da sumnja u vjerodostojnost vještačenja uzoraka iz auta.

"Ja se tih prvih i kasnijih rezultata jako bojim. To znači da su moguća svakakva miješanja. Kako je moguće da prvo vještačenje pokaže da ima tragova, a drugo pokaže da nema tragova? Ako drugo vještačenje, makar i preliminarno, pokaže da nema tragova, kako konačno može pokazati da ih ima?", upitao se Radovanović.

Radovanović dodaje da priznanja iznuđena uz pomoć nedozvoljenih sredstava nisu validna na sudu. "Imamo često situaciju da policija koristi nedozvoljena sredstva da bi iznudila priznanje. Onda osumnjičeni priznaju zločin, pa kasnije na sudu to povuku. To je skoro redovna pojava u kaznenim procesima kod nas", ističe Radovanović.

Kako kaže, bez dokaza optužnica ne bi smjela postojati. "U teoriji, ali u praksi nije tako. Vrijeme u kojem živimo je vrijeme organiziranog kriminala gdje je sve moguće", govori kriminalist.

"Pravno, slučaj djeluje slabo"

Odvjetnik Pantić govori da pravno gledano, cijeli slučaj stoji vrlo slabo.

"Ispada da imamo više jako teških i bizarnih kaznenih djela za koje imamo samo riječ okrivljenih. Oni su pod pritiskom javnosti u pritvoru i bit će još dugo, u to ne sumnjam.

Ali ovo za sada, pravno, djeluje jako slabo i pitanje je hoće li moći biti išta ozbiljnije. Kako optužiti nekoga za ubistvo ako nema tijela i načina utvrđivanja mehanizma lišenja života? Ako ništa drugo, prije svega obitelj nesretno preminulog djeteta, a zaim cjelokupna javnost zaslužuje dobiti nekakvo pravno finale", navodi Pantić.

Šta se zna o slučaju?

Djevojčica Danka Ilić nestala je 25. marta u Banjskom polju kod Bora, a za njezino ubojstvo osumnjičeni su radnici borskog Vodovoda Dejan Dragijević i Srđan Janković.

Njih dvojica su uhapšeni 4. aprila, a saslušani dan kasnije u Tužilaštvu u Zaječaru. Navodno je tom prilikom Dragijević u potpunosti priznao počinjenje kaznenog djela, dok se Janović navodno branio šutnjom. Tada im je određen jednomjesečni pritvor.

Sumnja se da su Dragijević i Janković curicu udarili autom, a potom njezino tijelo stavili u gepek i odvezli na deponiju. Dankino tijelo do danas nije pronađeno. U međuvremenu, priveden je i Dragijevićev brat koji je preminuo u policijskoj postaji u Boru.

Premda je prvobitno objavljeno da je umro prirodnom smrću, nalazi obdukcije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu pokazali su da je 7. aprila preminuo nasilnom smrću tokom jutarnjih sati u policijskoj stanici, piše portal Vreme.

Ostatak ove priče možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije