Si Đinping u Srbiji: Iznad Smedereva zora sviće, dobrodošao predsjedniče!

Anadolija
Si Đinping u Srbiji: Iznad Smedereva zora sviće, dobrodošao predsjedniče!
/ Anadolija
Trećeg dana zvanične posjete kineskog predsjednika Srbiji, predsjednik NR Kine Si Đinping je, zajedno sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, posjetio željezaru u Smederevu koju je kineska kompanija Hestil kupila prije dva mjeseca.

U Smederevu je predsjednicima bio domaćin premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je – obraćajući se prisutnima, njih preko deset hiljada, koji su došli da pozdrave kineskog predsjednika – rekao da mu je velika čast da baš na ovom mjestu pozdravi predsjednike.

Navodeći da su mnogi predlagali da se željezara zatvori i više nikada ne otvori, Vučić je rekao da su pokušavali da nađu spas, što su uspjeli uz kineske prijatelje.

"Uvjeren sam da će proizvodnja koju organizuje Hestil značiti novi početak i novi život za sve građane Srbije. Smederevo će moći da se razvije i bude jedan od najmodernijih i najbogatijih gradova u Srbiji, a ova fabrika značit će život i za sve ostale građane Srbije", rekao je Vučić.

Predsjednik NR Kine Si Điping naveo je na početku obraćanja da mu je cilj cilj da produbi tradicionalno prijateljstvo dvije zemlje, unaprijedi uzajamno korisnu saradnju, kao i da se podignu srpsko-kineski odnosi do novog nivoa.

"Smederevo je poznat istorijski grad i važna baza teške industrije Srbije, sa izvrsnom lokacijom, dugom istorijom i dobrom osnovom. Dao je veliki doprinos državnom razvoju Srbije. Danas kompanije Kine i Srbije uspješno sarađuju, otvorile su novo poglavlje u saradnji proizvodnje dvije zemlje", naveo je Si Đinping.

Obraćajući se kineskoj delegaciji i rukovodstvu Hestila, Si Đinping je kazao da "izdaje naredbu" da ne daju prevelika obećanja i garancije unaprijed, već da ispune ono što su obećali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije