Sestra Hrvata kojeg su Rusi oslobodili čula njegov glas nakon nekoliko mjeseci: "U S. Arabiji sam"

0
Radiosarajevo.ba
Sestra Hrvata kojeg su Rusi oslobodili čula njegov glas nakon nekoliko mjeseci: "U S. Arabiji sam"
Helmcast/ Screenshot / Vjekoslav Prebeg

Brojnim prijateljima i poznanicima bivšeg ukrajinskog marinca, a onda i ruskog ratnog zarobljenika, Vjekoslava Prebega iz Hrvatske, laknulo je nakon što je jučer u popodnevnim satima stigla vijest da se i on nalazi među desetoricom njih koji su nakon razmjene doputovali u Saudijsku Arabiju.

A posebno se obradovala njegova sestra.

"Za mene je to stvarno bio šok, nisam vjerovala to što mi ta gospođa govori. Mislila sam si, ako i dođe taj dan da ga puste, da će vjerojatno biti neke pripreme, ali ne, samo je stigao telefonski poziv i rečenica:

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Rusi iznenada donijeli odluku: Oslobodit će Hrvata zarobljenog u Ukrajini

Rusi iznenada donijeli odluku: Oslobodit će Hrvata zarobljenog u Ukrajini

'Vjekoslav je pušten, sutra dolazi kući'. Nakon sve one agonije, tako naglo i tako brzo. Rekla mi je gospođa da su oni nekoliko dana imali tu informaciju, ali su je držali u strogoj tajnosti, znali su da će snažno odjeknuti, pa nisu htjeli ni na koji način ugroziti njegovo oslobađanje. Čekali su da bude na sigurnom", rekla je njegova sestra za Jutarnji list.

A da je na sigurnom i da je dobro ona je čula i od samog Vjekoslava, čula je njegov glas prvi puta nakon 30. marta, kada ju je posljednji puta nazvao iz Ukrajine.

U međuvremenu se javio porukama preko nekih drugih ljudi, a mjesec dana kasnije pao je u ruske ruke.

"U Saudijskoj Arabiji sam. Dobro sam, sve je OK", rekao joj je jučer brat Vjekoslav telefonom iz daleke zemlje.

"Kako se osjećam? Pa, presretna sam, naravno. Mislila sam da ga više nikada neću vidjeti s obzirom na to kakva je bila situacija proteklih mjeseci s njim", kaže uzbuđeno sestra.

On bi u Zagreb trebao stići u popodnevnim satima.

"Nadam se, moram obaviti stotinu priprema za doček dobrodošlice i pripremiti neki dobar ručak za njega. Jedva čekam da ga vidim i zagrlim", navela je.

Ona i Vjekoslav nemaju roditelje, imaju samo jedno drugo. Gotovo šestomjesečna agonije ove Zagrepčanke, koja se gotovo morala pomiriti da će ostati bez njega, nestala je jučer u djeliću sekunde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije