Šesti dan štrajka u Croatia Airlinesu

Radiosarajevo.ba
Šesti dan štrajka u Croatia Airlinesu


Piloti i stjuardese hrvatskog nacionalnog avioprevoznika Croatia Airlines već šesti dan štrajkuju, zahtijevajući produženje svih prava iz ranijeg kolektivnog ugovora. Uprava Croatia Airlinesa nije pristala na zahtjeve štrajkača da se zadrže sva njihova prava iz prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora i povuku otkazi za 42 stjuardese.

Rukovodstvo uslovljava nastavak pregovora prekidom štrajka, koji je kompaniju do sada koštao više od 5,2 miliona kuna (oko 1,3 miliona KM), javljaju hrvatski mediji.

Ispred upravne zgrade Croatia Airlinesa svakog dana štrajka okupi se više desetina pilota i stjuardesa, a podršku im pružaju i članovi njihovih porodica.

Štrajkači su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva, ali da ne odustaju ni od namjere da ponovno sjednu za sto sa Upravom kompanije.

Član Uprave Zlatko Širac pozvao je pilote i stjuardese da prekinu štrajk i da dođu na pregovore.

"Ako treba vodićemo razgovore sedam dana i noći. Naći ćemo valjda nekakav kompromis i rješenje. Ako ne, opet vam se otvara prostor za industrijsku akciju", rekao je Širac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije