Šest godina od Miloševićeve smrti

Radiosarajevo.ba
Šest godina od Miloševićeve smrti

U pritvoru Haškog tribunala je na današnji dan, 11. marta 2006. godine preminuo Slobodan Milošević, neosuđeni ratni zločinac i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije.

Uzrok smrti Slobodana Miloševića bio je srčani udar, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, bez vjerskog obreda i bez prisustva članova najuže porodice koji su u to vrijeme već bili u bijegu iz Srbije.

Vlasti grada Beograda i Srbije nisu dozvolile da lider Socijalističke partije bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, kao što su tražili porodica i funkcioneri SPS-a.

Milošević je bio glavni strateg rata na području bivše Jugoslavije kojim je želio postići ostvarenje sna o Velikoj Srbiji. Haški sud je protiv njega podigao tri optužnice: u maju 1999. zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, u oktobru 2001. zbog zločina u Hrvatskoj, te u novembru 2001. zbog zločina u BiH.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine. Haški proces protiv Miloševića, prekidan je više puta zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je njegovom smrću u 64. godini.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je Srbiju 23. februara 2003. godine, a sin Marko je otišao odmah pošto je njegov otac 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsjednika SR Jugoslavije. Oboje danas žive u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori, prenosi Atvbl .

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije