Šešelju ukinut nadzor komunikacija

Radiosarajevo.ba
Šešelju ukinut nadzor komunikacija

Tajništvo Haaškoga suda ukinulo je višemjesečni nadzor razgovora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, s njegovim pravnim savjetnicima, potvrdila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

Ona je na redovitoj konferenciji za novinare pojasnila da je nadzor, koji je uveden prije tri mjeseca zbog toga što je postojala zabrinutost da Šešelj zloupotrebljava pravo na povlaštenu komunikaciju za objavu povjerljivih podataka, ukinut nakon što je odlukom suda dovršen dokazni postupak.

Šešelja je o tome 27. januara obavijestio tajnik suda John Hocking koji je zadržao pravo da ponovno uvede nadzor ukoliko Šešelj bude zloupotrebljavao svoje povlastice.

Šešelj je u odštetnom zahtjevu kojim od Haaškoga suda zbog kršenja njegovih prava traži ukupno dva miliona eura, za povredu prava na zaštićenu komunikaciju s pravnim savjetnicima tražio 100 hiljada eura.

Završne riječi u tom predmetu zakazane su za 5. marta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije