Šešelju još dvije godine zatvora za nepoštivanje suda

Radiosarajevo.ba
Šešelju još dvije godine zatvora za nepoštivanje suda

Vojislav Šešelj danas je osuđen na dvije godine zatvora za nepoštivanje suda zbog odbijanja da sa svoje internetske stranice ukloni povjerljive podatke s imenima zaštićenih svjedoka.

Šešelj je odbio učestvovati u procesu smatrajući da su mu ugrožena procesna prava jer jedan od članova njegove Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović, nije imenovan na poziciju referenta za slučaj. Suci su objasnili da je takva odluka donesena jer se radi o jednostavnom slučaju, podsjećajući da su odobrili prisustvo Šešeljevog pravnog savjetnika Dejana Mirovića - kako bi postavljao pitanja optuženom tokom njegovog iskaza.

U obrazloženju presude se istaklo kako je svrha kažnjavanja da se optuženi i ostali odvrate od slične prakse. Pri izricanju kazne Šešelj je odbio ustati nazvavši suce „bjelosvetskim ološem“.

Šešelj je u prethodna dva procesa za nepoštivanje suda osuđen pravomoćno na 15 mjeseci zatvora, te nepravomoćno na 18, što će odslužiti zasebno u pritvoru dok čeka prvostepenu presudu iz glavnog suđenja u kojem se tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije