Šešelju 15 mjeseci za nepoštivanje suda

Radiosarajevo.ba
Šešelju 15 mjeseci za nepoštivanje suda

Tribunal u Haagu u petak je osudio Vojislava Šešelja na 15 mjeseci zatvora po optužnici za nepoštivanje suda. Šešelj je prvi optuženi za ratne zločine pred Tribunalom koji je tokom suđenja optužen i za nepoštivanje suda.

Od 21. januara Šešelj je optužen za svjesno i namjerno ometanje provođenja pravde time što je, u jednoj od svojih knjiga, otkrio povjerljive informacije na osnovu kojih se lako može utvrditi identitet trojice zaštićenih svjedoka u postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine, prenosi Tanjug.

Lider radikala je u knjizi, objavljenoj novembra 2007. godine, naveo zanimanja svjedoka, imena članova njihovih porodica i druge podatke, kao i dijelove izjava jednog od njih, mada je znao da je sud u martu 2003. godine zabranio objelodanjivanje tih izjava.

Šešelj se, prilikom prvog stupanja pred sud 6. marta, izjasnio da nije kriv. Saslušanje je održano 29. maja.

Za nepoštovanje suda zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, ili oboje.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije