Šešeljevo zdravstveno stanje je stabilno

Radiosarajevo.ba
Šešeljevo zdravstveno stanje je stabilno

Nerma Jelačić, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) saopćila je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja, prema medicinskoj dokumentaciji koju sud posjeduju, stabilno i trenutno nema nikakvih naznaka da mu je život ugrožen.

Ona je, povodom medijskih izvještaja o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja, naglasila da se zdravstvena njega najvišeg ranga koja je na raspolaganju svim pritvorenicima Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija pruža i Šešelju.

"Zbog povjerljive prirode informacija o zdravstvenom stanju, u skladu s međunarodnim standardima, uključujući i standarde Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, nismo u mogućnosti da objelodanimo pojedinosti o Šešeljevom zdravstvenom stanju, osim ako se on decidno i u pisanoj formi složi s objelodanjivanjem takvih informacija. U ovom slučaju, on je odbio da to odobri", navodi u saopćenju Jelačić.

Sekretarijat Suda kontinuirano obavještava Jadranku Šešelj o zdravstvenom stanju njenog supruga. Sem toga, neke informacije se pružaju Dejanu Miroviću, njegovom pravnom savjetniku.

Jelačić napominje da su holandske vlasti zadužene za bezbjednost pritvorenika ukoliko su oni izvan Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija.

"Iz bezbjednosnih razloga, oni primjenjuju stoge protokole za kontaktiranje s pritvorenim licima u takvom okruženju. To je razlog zašto se lokacija na kojoj se pritvoreno lice nalazi drži u tajnosti i pristup njemu je strogo ograničen", ističe glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća ICTY-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije