Šešelj tuži Haag i traži 2 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Šešelj tuži Haag i traži 2 miliona eura


Haški optuženik Vojislav Šešelj podnio je zahtev da mu Haški tribunal isplati odštetu od dva miliona eura zbog kršenja elementarnih ljudskih prava tokom pritvora. Kako je naveo haški sud, Šešelj zbog pokušaja nametanja advokata traži odštetu od 300.000 eura, a zbog onemogućavanja da se upozna sa pravnim izvorima, na koje se poziva sudsko Vijeće u svojim odlukama i tužilaštvo u svojim podnescima, 100.000 eura.

Zbog toga što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) odbijao da mu dostavlja materijal na jeziku koji razumije (srpskom jeziku), Šešelj traži još 100.000 eura. Isti iznos zahtijeva i zbog onemogućavanja komunikacija sa pravnim savjetnicima, a zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć - 200.000.

Pa će 200.000 tražiti i zato što mu je uskraćen kontakt sa porodicom, prijateljima, ljekarom i slično; zbog kršenja prava na finansiranje troškova odbrane i narušavanja principa jednakosti 400.000, a zbog namjernog odugovlačenja procesa 500.000 eura, javio je B92.

Šešelj, na kraju, traži i 100.000 eura zbog suđenja za djelo koje nije propisano Statutom MKSJ i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Vojislav Šešelj je skoro devet godina u haškom pritvoru, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. Prošle sedmice mu se pogoršalo i zdravstveno stanje pa je Šešelj zahtijevao pregled od strane tima ljekara iz Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije