Šešelj traži obustavu postupka protiv njega

Radiosarajevo.ba
Šešelj traži obustavu postupka protiv njega

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj podnio je Haškom tribunalu zahtjev za obustavu postupka, zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Šešelj je ocijenio da dužinom boravka u pritvoru "obara sve svetske rekorde", te napomenuo da Tribunal, ne samo što još nije donio prvostepenu presudu u njegovom slučaju, već ni suđenje protiv njega nije okončano, javlja RTS.

Podsjećajući da pravilnik o radu tog suda sadrži načelo ekspeditivnosti postupka, Šešelj ocjenjuje da možda "postoji neki tajni razlog, koji nema veze s pravom, javnim interesom ili presumpcijom nevinosti".

"Više je nego jasno da se u predmetu broj IT-03-67 primenjuje doktrina zloupotrebe postupka i da tu kvazipravnu farsu odmah treba prekinuti", rekao je Šešelj i zatražio "obustavu postupka zbog flagrantnog i nezabilježenog u svjetskim razmjerama kršenja načela ekspeditivnosti".

Šešelj je pred Haškim sudom optužen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, nehumana djela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, uništavanje i pljačkanje javne i privatne imovine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Odvojeno je u tri navrata optužen za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima. U prvom od tih predmeta osuđen je na 15 mjeseci zatvora, dok druga dva postupka još traju.

Lider radikala dobrovoljno se predao i u pritvoru Tribunala je od februara 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije