Šešelj traži da se postupak protiv njega vrati na početak

Radiosarajevo.ba
Šešelj traži da se postupak protiv njega vrati na početak

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odlučio je da, zbog sukoba interesa, ne razmatra žalbu haškog optuženika Vojislava Šešelja u kojoj je zatražio da se postupak protiv njega obustavi ili da se vrati na početak, navedeno je u današnjem saopćenju iz Haaga.

Meron je odredio sudiju Carmela Agiusa da razmatra Šešeljevu žalbu umjesto njega, jer Šešelj u svom zahtjevu navodi pismo izuzetog sudije Frederika Harhofa, a u kojem se određeni dijelovi odnose na Merona. Šešelj je podnio žalbu 10. januara u kojoj je zatražio da se obustavi postupak protiv njega i da bude pušten na slobodu ili da se postupak vrati na početak.

Šešelj je zatražio od Žalbenog vijeća da poništi odluku od 13. decembra 2013. godine o nastavku suđenja s novoizabranim sudijom Madiaje Nijangom. Nijang je zamjenio sudiju Harhofa, izuzetog iz predmeta na Šešeljev zahtjev, zbog pristrasnosti.

Lider SRS-a nedavno je operiran zbog karcinoma debelog crijeva, podsjeća Fena, a otkriveni su mu i uvećani limfni čvorovi koji su također odstranjeni. Šešelj je obaviješten i da su analizom limfnih čvorova utvrđene metastaze i da je zato potrebna primjena hemoterapije.

Lider SRS-a je u pritvoru Haškog tribunala od 2003, kada se dobrovoljno predao tom sudu. Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije