Zločinac Šešelj održao protest protiv suđenja za srebrenički masakr

Fena
Zločinac Šešelj održao protest protiv suđenja za srebrenički masakr
Twitter / Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj, koji je pravosnažno osuđen za ratni zločin u Hrtkovcima, okupio je grupu pristalica ispred zgrade Višeg suda u Beogradu pred ročište grupi bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojima se sudi za ubistva Bošnjaka u Kravici nakon pada Srebrenice 1995. godine.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas okupio oko 50 svojih pristalica, koji su mahali stranačkim zastavama i nosili bedževe kojima se negira genocid u Srebrenici, ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, gdje je trebalo da počne ročište u okviru suđenja za ratne zločine, prenosi BIRN BiH. 

Šešelj je došao da izrazi podršku osmorici bivših pripadnika specijalne brigade policije MUP-a RS-a, koji su optuženi da su počinili ratni zločin nad civilima u Kravici 14. jula 1995.

"Svih osam policajaca su nevini, svjedočenja to potvrđuju",  izjavio je Šešelj za medije pred početak saslušanja.

On je negirao da protesti predstavljaju neki oblik pritiska na sud. Dodao je da su ubistva u Kravici bila “incident”, a ne ratni zločin.

Šešelja je sud u Haagu osudio na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u srpskom selu Hrtkovci tokom 1992. godine, ali on nije poslan u zatvor na odsluženje kazne, jer je već do tad proveo skoro 12 godina u pritvoru. On je aktuelni zastupnik u Skupštini Srbije.

Nakon kratkog govora, Šešelj je ušao u zgradu Suda kako bi prisustvovao ročištu skupa s nekim od svojih pristalica.

Oni koji su ostali ispred zgrade izvikivali su uvrede na račun Staše Zajović, osnivačice antiratne grupe “Žene u crnom”, kada je stigla da prisustvuje suđenju.

Tokom saslušanja bivši vojnici Vojske Republike Srpske Jugoslav Stanišić i Stojan Savić porekli su da imaju saznanja o masakru bošnjačkih zarobljenika.

Ubistva u skladištu u Kravici predstavljala su jedan od nekoliko masakara koje su počinile snage bosanskih Srba nakon pada Srebrenice u julu 1995., a u kojima je ubijeno više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optuženi su za organizovanje i učešće u strijeljanju više od 1.300 civila u tom skladištu.

Srbijansko tužilaštvo ih je optužilo 2015., a suđenje je započelo u februaru 2017., ali je postupak obilježen brojnim odgađanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije