Šešelj odbio da ga pregleda ruski kardiolog

Radiosarajevo.ba
Šešelj odbio da ga pregleda ruski kardiolog

Optuženik haaškog tribunala Vojislav Šešelj odbio je da ga u pritvoru pregleda kardiolog iz Rusije, koga je na zahtjev sudija odredio sudski sekretarijat, objavio je danas Tribunal.

Pretresno vijeće Jean-Claudea Antonettija nedavno je naložilo da Šešelja pregleda ruski doktor Sergey Avdeyev, koji je to već jednom učinio, na Šešeljev poziv. Nakon što je Avdeyev odgovorio da u datom roku ne može pregledati Šešelja, Tribunal je pronašao kardiologa iz Rusije, koji je pristao da to uradi.

Međutim, Šešelj je odbio da ga taj ruski specijalista pregleda i nije mu dozvolio uvid u medicinsku dokumentaciju.

Za utorak, 7. februar, zakazana je rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje. Pretresno vijeće je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a poslije ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Laidenu, gdje mu je 12. januara, kako je medijima u Srbiji prenijela njegova supruga Jadranka, ugrađen pejsmejker.

Šešelj vraćen iz bolnice u pritvor

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata na kratko bio u bolnici radi kontrole, odnosno "iz predostrožnosti", po riječima predstavnice suda Nerme Jelačić.

Netačne izjave o zdravlju Šešelja

Šešelja su prošle sedmice u sudskom pritvoru pregledali specijalisti iz Srbije po njegovom izboru, predvođeni Milovanom Bojićem. Oni su, po povratku u Beograd, izjavili da je Šešeljevo zdravlje ozbiljno ugroženo. Tribunal je, s druge strane, nekoliko puta potvrdio da je Šešeljevo stanje, poslije bolničkog liječenja, "stabilno".

SRS je u nekoliko navrata optužila Tribunal da Šešelja ne liječi na primjeren način, nazivajući to "pokušajem ubistva". Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije