Šešelj: Ja dobrovoljno u Haag ne idem, ne znam da li će da me nose tamo ili nešto drugo

Radiosarajevo.ba
Šešelj: Ja dobrovoljno u Haag ne idem, ne znam da li će da me nose tamo ili nešto drugo

Potpredsjednik Vlade Srbije i Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je danas da je Vlada Srbije još prošle sedmice izvijestila Haški tribunal o teškoćama provođenja naloga da haški optuženik Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude u Haagu 31. marta, javlja Anadolu Agency.

Haški tribunal naložio je Vladi Srbije da ga do 15. marta obavijesti o ispunjenosti naloga za izručenje Šešelja toj instituciji.

Haški optuženik i čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je danas u okviru predizborne kampanje održao konferenciju za štampu u centru Beograda, ponovio je da neće dobrovoljno otići na izricanje presude u Haški tribunal te dodao "da je saznao da će mu biti izrečena drakonska kazna, mada manja od kazne Radovanu Karadžiću".

Govoreći o navodima Ljajića u vezi s poteškoćama u slučaju njegovog izručenja u Haag, Šešelj je rekao:

"Dobrovoljno ne idem u Haag. Da li će da me nose na aerodrom ili nešto drugo, ne znam. Razumijem njihove poteškoće, ja sam prilično težak, imam 130 i nešto kilograma".

On je dodao da nije dobio nikakve nove pozive ili obavještenja o saslušanju povodom zahtjeva da bude izručen Haagu te da njegovih troje stranačkih kolega, koje Međunarodni krivični sud za zločine na prostoru bivše Jugoslavije također traži, neće dobrovoljno otići u Haag.

Troje članova SRS-a Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić terete se za nepoštovanje Suda, utjecanje na svjedoke i ometanje pravde u postupku protiv Šešelja, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, a kojem je za 31. mart zakazano izricanje presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije